idx
int64
0
7.13k
context
stringlengths
22
742
sentence
stringlengths
4
543
y
stringclasses
9 values
confidence
stringclasses
53 values
y_requires_context
stringclasses
1 value
5,164
Byla jsem z této hodiny hodně zklamaná a cítila jsem deziluzi, ale pak jsem si uvědomila, že to zase nebylo tak hrozné, protože některé jsem zaujala, že opravdu spolupracovali a chtěli vyjádřit své pocity. Nikdy hodina nemůže bavit všechny. Budu to brát jako výzvu ke svému zlepšení a růstu. Na druhý den praxe z němčiny opravdu nezapomenu.
Byla jsem z této hodiny hodně zklamaná a cítila jsem deziluzi, ale pak jsem si uvědomila, že to zase nebylo tak hrozné, protože některé jsem zaujala, že opravdu spolupracovali a chtěli vyjádřit své pocity.
Feeling
[6, 6]
null
1,215
Byla jsem z vyzkoušení nové činnosti, na kterou jsem si vždy jako malá hrála, nadšená. Trošku mě mrzelo, že po každé hodině měl pan ředitel spoustu věcí k vyřizování a neměl až tolik prostoru na mě.
Byla jsem z vyzkoušení nové činnosti, na kterou jsem si vždy jako malá hrála, nadšená.
Feeling
[6, 4]
null
2,375
Dnes jsme měli praxi. Se svojí spolužačkou, která dělá praxi na stejné škole jako já, jsme dnes vedly vlastní hodinu. Byla jsem zvědavá, jak se nám to povede, protože jsme si vybraly (jak říká naše provázející učitelka) „problémovou“ třídu. Třída je to velmi zvláštní, avšak vybraly jsme si ji záměrně, abychom zjistily, jak si v takové třídě povedem.
Byla jsem zvědavá, jak se nám to povede, protože jsme si vybraly (jak říká naše provázející učitelka) „problémovou“ třídu.
Feeling
[4, 3]
null
4,163
Jen bych možná vytkla, aby vyučující ukázala trošku přísnost, jinak žáci budou do budoucna brát výuku až příliš demokraticky. Velice si vážím zájmu učitelky vůči mně. Byla ochotna mi se vším poradit, seznámit s žáky, se školou, s učebními materiály, náplní výuky i s přístupem žáků k německému jazyku. Práce v hodinách musím ohodnotit spíše kladně a přínosně. 5. C je dost náročná skupina.
Byla ochotna mi se vším poradit, seznámit s žáky, se školou, s učebními materiály, náplní výuky i s přístupem žáků k německému jazyku.
Experience
[2, 4]
null
5,744
Nehledě na to, že jí působilo nemalé obtíže i psaní. Zatímco ostatní byli hotoví, kontrolovali si výsledky, my měly vypočítanou teprve polovinu příkladů. Byla opravdu potřeba někoho, kdo se jí bude blíže věnovat. Nedovedu si představit, jak by tu hodinu fungovala, kdybych tam nebyla. Ta inkluze je dost nedomyšlená. Jak to má učitel zvládat?
Byla opravdu potřeba někoho, kdo se jí bude blíže věnovat.
Other
[6, 4]
null
1,892
Díky nedávné zkušenosti s vlastní výukou jsem již byla více věděla, jak se na hodinu připravit, co očekávat. Přesto jsem ale byla trochu nervózní. Byla pro mě nová zkušenost, že jsem byla ve třídě společně s dalším vyučujícím. Sice jsem tuto situaci už zažila, kdy mě na hodině přišla na hospitaci paní zástupkyně nebo kolegyně, když jsem ji poprosila o její názor na mou výuku.
Byla pro mě nová zkušenost, že jsem byla ve třídě společně s dalším vyučujícím.
Experience
[5, 5]
null
410
S provázející učitelkou jsem to neřešila. Prostě jsem jim na začátku hodinu rozdala připravené zápisy. Přestože žáci reagovali o něco víc, mě ta hodina vůbec nebavila. Byla to asi nejhorší hodina, jakou jsem kdy učila. Pořád jsem sledovala hodiny a v duchu doufala, že už zazvoní. Najednou bylo těch 45 minut neuvěřitelně dlouhá doba.
Byla to asi nejhorší hodina, jakou jsem kdy učila.
Difficulty
[4, 4]
null
1,306
Myslím si, že k základní škole samostudium v takové míře nepatří. K reflexi jsem si vybrala svoji první hodinu, kterou jsem si na této škole odučila. Byla to hodina fyziky v 7. B na téma spojené nádoby. Na začátku hodiny jsou žáci zvyklí ukazovat své pokusy a přednášet projekty (projektem je myšleno zpracování určitého tématu z oblasti fyziky). Tuto tradici jsem musela dodržet.
Byla to hodina fyziky v 7.B na téma spojené nádoby.
Other
[6, 7]
null
2,004
Jak sami žáci pracují a fungují ve škole a ve svém kolektivu. Ale co si vybavím během těchto dní jsou ústní referáty žáků sedmé třídy. Byla to hodina literatury a brali látku – Bible. Z minulé hodiny si měli nachystat pětiminutový výstup před třídou. Referáty to byly dobrovolné. Každý měl možnost si vylepšit známku.
Byla to hodina literatury a brali látku – Bible.
Other
[5, 5]
null
6,364
Z pozice učitele bych ho vzal před tabuli a vyzkoušel, takhle však bohužel. Hodiny, ve kterých jsem byl v pozici učitele, mě rozhodně bavily a doufám, že budou přibývat. Byla to hodina náslechu ze zeměpisu v 6. ročníku, kde dobrovolně chodím ve volné hodině mezi přírodopisy. ročníku, kde dobrovolně chodím ve volné hodině mezi přírodopisy. Žáci probírali poledníky a rovnoběžky.
Byla to hodina náslechu ze zeměpisu v 6. ročníku, kde dobrovolně chodím ve volné hodině mezi přírodopisy.
Experience
[5, 5]
null
1,214
Ale jak se šlo ke klavíru, tak to byl trošku horor. Utišit se mi je povedlo, ovšem ne po celou dobu. Byla to jejich pátá hodina a taky po obědě, takže co bych chtěla, že. J Vycházela jsem z třídy plná rozpaků, taky jsem měla velice smíšené pocity o tom, co se dělo v třídě.
Byla to jejich pátá hodina a taky po obědě, takže co bych chtěla, že.
Other
[5, 5]
null
3,758
D (doba železná – v Evropě, u nás), 7. B (Arabové a jejich výboje) První hodinu jsem začala u šestáků, které jsem měla minulý týden z hudební výchovy. Byla to moje první hodina, já byla bez hlasu a děti mi daly opravdu hodně najevo, že je učí někdo jiný. Zkrátka se chtěly předvést a dělaly „bordel“. Na začátku jsem se představila, řekla jsem, proč mám hudbu ráda a taky jsem se ptala, kdo se nějak věnuje hudbě.
Byla to moje první hodina, já byla bez hlasu a děti mi daly opravdu hodně najevo, že je učí někdo jiný.
Difficulty
[3, 6]
null
3,350
Byla to ode mě hrozná začátečnická chyba, zaprvé jsem vůbec neodhadla, co v tomto věku zvládnou, zadruhé jsem se měla zkusit zeptat jednoho z nich, jestli to chápe a mohl by to vysvětlit. Nakonec všichni dokázali s listem pracovat, ale až po jednotlivém vysvětlení v češtině, navíc zabral plno času a téměř všichni skončili na úplném začátku.
Byla to ode mě hrozná začátečnická chyba, zaprvé jsem vůbec neodhadla, co v tomto věku zvládnou, zadruhé jsem se měla zkusit zeptat jednoho z nich, jestli to chápe a mohl by to vysvětlit.
Difficulty
[6, 5]
null
5,052
Byla to první hodina, kdy jsem učila úplně sama. Myslím si, že to dopadlo celkem dobře. Ale neustále na to myslím. Byla to výchova ke zdraví, téma komunikace v rodině.
Byla to první hodina, kdy jsem učila úplně sama.
Experience
[4, 6]
null
5,397
Další překvapující fakt byl ten, že děti kladly mnoho dotazů proč, jak, co atd. Celkem nářez. S blížícím se koncem hodiny děti začaly opět zlehka vyrušovat. Přisuzuji to únavě. Byla to přece jen už čtvrtá hodina, navíc jsem pozoroval třetí třídu, kde jsou děti ještě malé a není snadné udržet koncentraci po celou hodinu, obzvlášť, když se na vás dívá někdo zcela nový. V tuto chvílí se opět projevila genialita paní učitelky a zařadila postřehovou hru, po které následoval odchod do třídy. V podobném duchu probíhal celý zbytek dne.
Byla to přece jen už čtvrtá hodina, navíc jsem pozoroval třetí třídu, kde jsou děti ještě malé a není snadné udržet koncentraci po celou hodinu, obzvlášť, když se na vás dívá někdo zcela nový.
Experience
[5, 4]
null
3,905
V první hodině náslechů hudební výchovy se zrovna v 6. třídě učili písničky, které pak měli využít při projektovém dnu, který se týkal 100. výročí založení státu. Byla to snad první hodina, která se mi na této škole líbila.
Byla to snad první hodina, která se mi na této škole líbila.
Feeling
[5, 4]
null
6,129
Při testu měli žáci k dispozici sešit, atlas, učebnici a mobil, ale i přes takové množství informačních zdrojů měli problém s plněním zadání. Byla to velmi těžká práce, protože to nebyl typický esencialistický test, který vyžaduje spoustu znalostí, ale chtěl po žácích, aby získané vědomosti přenesli do praxe a dokázali vytvořit vlastní myšlenku a napsat ji. Po skončení testu byli všichni ve stresu z toho, že ten test byl nad jejich síly a byli si i stěžovat u třídní učitelky.
Byla to velmi těžká práce, protože to nebyl typický esencialistický test, který vyžaduje spoustu znalostí, ale chtěl po žácích, aby získané vědomosti přenesli do praxe a dokázali vytvořit vlastní myšlenku a napsat ji.
Other
[6, 5]
null
1,347
Mimo svůj výklad využívala mapu, učebnici a dokonce i krátký seriál Dějiny udatného českého národa, na kterém svůj výklad znovu zopakovala. Hodina utekla velmi rychle. Byla velmi záživná. Moc se mi líbil přístup učitelky, která byla hodná, ale zároveň uměla být přísná i spravedlivá. Jednou bych chtěla být stejná jako ona.
Byla velmi záživná.
Other
[5, 5]
null
6,154
Snažila jsem se ji přesvědčit s úsměvem na tváři, ať to alespoň zkusí. Ona nechtěla, a dokonce se vyjadřovala velmi nevybíravě k tomu, co jsem přinesla za práci. Byla zlá na spolužáky, na mě také. Žáci mě uklidňovali, že jen nemá náladu, že je taková pořád, že takto mluví se všemi učiteli. Byla jsem z toho zaražená a dost smutná.
Byla zlá na spolužáky, na mě také.
Experience
[4, 5]
null
705
Dnes jsem poprvé vyučovala dvě po sobě jdoucí hodiny – deváťáky a bylo to docela fajn. První skupina byla šikovnější a ukázněnější, druhá slabší, ale taky super. Byli fakt hodní a celkem vtipní, i když jsme museli dělat nudná cvičení v učebnici. Tyto děti jsem si úplně náhodou „získala“ týden předtím, když jsem na škole navštívila hodinu angličtiny, kde zrovna má skupina na němčinu byla.
Byli fakt hodní a celkem vtipní, i když jsme museli dělat nudná cvičení v učebnici.
Experience
[3, 3]
null
3,136
V první hodině jsem tedy děti seznámil s náplní práce. Žáci byli potěšeni tímto návrhem a s chutí se pustili do výroby. Byli jsme domluvení s učitelem, že řekne školníkovi, aby koupil potřebné kulatiny, na kterých bude tento stojan držet. V první hodině děti udělaly základ pro tento stojan a v druhé hodině už jsme měli v plánu pouze vyvrtat dva otvory a tyto kulatiny do nich vložit.
Byli jsme domluvení s učitelem, že řekne školníkovi, aby koupil potřebné kulatiny, na kterých bude tento stojan držet.
Other
[5, 5]
null
2,887
Úkolem bylo předvést kánon v tanci. Žáci si stoupli před třídu. Zvolili si základní 3 kroky (jimi vymyšlené) a ty postupně zacykleně předváděli (dokud jsem postupně nezakončila jejich činnost). Byli nadšení. Na otázku jak by předvedli ráčí kánon, ihned správně reagovali. Polyfonii s nezávislými hlasy předvedli také. Každý si tančil svůj part.
Byli nadšení.
Other
[4, 5]
null
798
Studentů bylo ve třídě něco kolem patnácti. Byli velmi ukáznění, věnovali pozornost čtenému textu a posléze se všichni bez problémů zapojovali do formulací jazykových prostředků, které jeden z nich zapisoval na tabuli. Pan učitel mě do hodiny také zapojoval, ptal se mě na doplňující informace, chtěl pomoct s výstižnější formulací (například).
Byli velmi ukáznění, věnovali pozornost čtenému textu a posléze se všichni bez problémů zapojovali do formulací jazykových prostředků, které jeden z nich zapisoval na tabuli.
Other
[4, 6]
null
3,290
Žáci mi to odsouhlasili, ale i dodržovali. V třídě panovalo hrobové ticho, že bych slyšela padající špendlík. V hodině se mi moc dobře pracovalo, žáci reagovali na moje podněty. Byli velmi ukáznění. Na konci jsem jim pustila na zopakování asi 3 minutové video, kde zaznělo vše, co jsem je učila. Hodinu jsem ukončila velkým poděkováním.
Byli velmi ukáznění.
Other
[6, 6]
null
5,426
Nebo jestli to bylo probíraným učivem? Připravená jsem chodila, ale jestli jsem je málo namotivovala?Bylo by zajímavé si je vyzkoušet ještě jednou. Celkově jsem velmi zvědavá, jací budou sedmáci při další praxi. Jestli to nebylo například dáno věkem.
Bylo by zajímavé si je vyzkoušet ještě jednou.
Other
[4, 6]
null
4,824
Na začátku hodiny byli žáciBylo jich 15 a počet holek a kluků byl víceméně vyrovnaný. víceméně vyrovnaný.
Bylo jich 15 a počet holek a kluků byl víceméně vyrovnaný.
Other
[6, 7]
null
555
Na začátku hodiny jsme si s žáky popovídali, jestli hrají na nějaký nástroj, jestli je hudební výchova baví atd. Bylo jich celkem hodně, takže jsem si říkala, že se mně se třídou bude dobře pracovat. Hned jsem toho využila a pozvala děti dopředu, aby vytvořily kolečko. Vysvětlila jsem jim, co budeme dělat, že se pokusíme napodobit déšť.
Bylo jich celkem hodně, takže jsem si říkala, že se mně se třídou bude dobře pracovat.
Experience
[2, 3]
null
6,745
Vycházel jsem z prezentace, kterou společně vytvořili páni docenti. Kdy se půda bere jak průřezové téma. Bylo mi jasné, že celou prezentaci resp. celé téma nestihnu v jedné hodině, že je to téma minimálně na dvě, tři hodiny. celé téma nestihnu v jedné hodině, že je to téma minimálně na dvě, tři hodiny.
Bylo mi jasné, že celou prezentaci resp. celé téma nestihnu v jedné hodině, že je to téma minimálně na dvě, tři hodiny.
Difficulty
[3, 2]
null
3,133
Jednoho jsem poslala na WC, ať se projde, protože jeho „herecký výkon“ byl vcelku věrohodný.
Bylo mi jasné, že se „inspirovali“ spolužačkami.
Belief
[3, 5]
null
5,819
Následně jsme už počítali. Udělala jsem to tedy stejně v hodině matematiky. Bylo mi ovšem řečeno, že teď žáci musí mít slovně napsanou větu v sešitě, co mají s výrazem dělat. Je to kvůli kontrole, kdyby přišla a kontrovala si sešity žáků, tak by z toho učitelka měla problém.
Bylo mi ovšem řečeno, že teď žáci musí mít slovně napsanou větu v sešitě, co mají s výrazem dělat.
Experience
[4, 4]
null
824
Bylo mi to líto u těch asi pěti děcek, který nějakou snahu projevují, ale u těch spratků, který se tleměj každý hovadině, křížej ruce s tim, že je to nezajímá a v životě to potřebovat nebudou, protože budou slavný, tak těm bych nějakou bodovou hranici, stejně jako ty testy, omlátila o hlavy. Suma sumárum, praxe jsem přežila. Něco šlo líp, něco šlo hůř, něco mě bavilo, něco jsem protrpěla.
Bylo mi to líto u těch asi pěti děcek, který nějakou snahu projevují, ale u těch spratků, který se tleměj každý hovadině, křížej ruce s tim, že je to nezajímá a v životě to potřebovat nebudou, protože budou slavný, tak těm bych nějakou bodovou hranici, stejně jako ty testy, omlátila o hlavy.
Feeling
[4, 6]
null
3,836
V jedné hodině jsem na náslechu zažila situaci, kdy byli žáci naprosto nesnesitelní. Bavili se, vyrušovali, učitelka se snažila několikrát situaci ve třídě uklidit, avšak bez úspěchu. Bylo mi té učitelky i těch pár jedinců, kteří dávali pozor, líto. Snažili se, co mohli, ale ostatní to absolutně nerespektovali. Paní učitelka byla po hodině unavená a sama z té hodiny byla nešťastná.
Bylo mi té učitelky i těch pár jedinců, kteří dávali pozor, líto.
Feeling
[7, 5]
null
4,566
Vrhl jsem se tedy na to. Vše začalo hospitací v hodiněBylo mi velice příjemné, jak mě paní učitelka představila. představila. Nechala mě i prostor, abych řekl něco já.
Bylo mi velice příjemné, jak mě paní učitelka představila.
Feeling
[6, 5]
null
510
Vrátily se mi vzpomínky na hodiny fyziky na střední škole. Ve čtvrťáku nebo možná už i ve třeťáku se učitel fakticky věnoval jen těm, kteří opravdu dávali pozor. Bylo mu celkem jedno, co dělá zbytek třídy, on v hodině byl pro ty, kteří z fyziky budou maturovat. Možná je to jen můj generalizovaný pohled na minulost, jisté je, že tento pocit z hodin jsem si uchoval v paměti až do dnešních dní.
Bylo mu celkem jedno, co dělá zbytek třídy, on v hodině byl pro ty, kteří z fyziky budou maturovat.
Other
[7, 5]
null
783
Přemýšlím nad tím, čím to je. . . Bylo to tím, že jsem tam byla nová a on se cítí nějak ohroženě?Bylo mu nepříjemné, že když jsem upozorňovala na nepozornost, dívala jsem se na něj?Ale já přeci nemůžu dělat, že nic nevidím, že mi to nevadí, když mi to vadí, že je vše v pořádku. Chtěla jsem si s nimi ujasnit pravidla.
Bylo mu nepříjemné, že když jsem upozorňovala na nepozornost, dívala jsem se na něj?
Reflection
[4, 5]
null
2,133
Na to jsem mu řekla, ať se uklidní a sedne si jinam, že je stejně potom rozsadíme. Bylo na něm vidět, že by mě nejraději poslal někam, ale zmohl se jen na odpověď, že ho to nezajímá a lavice je jeho. Hned jsem věděla, že s ním budou problémy.
Bylo na něm vidět, že by mě nejraději poslal někam, ale zmohl se jen na odpověď, že ho to nezajímá a lavice je jeho.
Other
[6, 5]
null
6,075
Řekl, že příště zkusíme zase něco napsat a potom na těch větách co napíše si zkusíme daný větný rozbor. Z hodiny jsem měl velmi dobrý pocit. Bylo očividné že žák se na další hodinu se mnou těší a že ho tento styl výuky baví. Kdybych měl pracovat s celou třídou bylo by to hodně jiné a nemohl bych se mu takhle věnovat.
Bylo očividné že žák se na další hodinu se mnou těší a že ho tento styl výuky baví.
Other
[6, 5]
null
3,776
Navíc následné vyhodnocování po každé otázce dopadlo tak, že jsem komunikovala vždy jen s jednou skupinkou a ostatní skupinky názory svých spolužáků neposlouchaly. Bylo pro mě pak ale horší získat si zpět jejich pozornost.
Bylo pro mě pak ale horší získat si zpět jejich pozornost.
Difficulty
[3, 6]
null
2,799
Vše jsem napravila tento týden – propiska už je zpět u své majitelky. Svou první zkušenost s výukou hodnotím kladně, ačkoliv jsem v hodině chybovala. Bylo pro mě přínosné zjištění, že se ve třídě s žáky cítím dobře,. Z dalšího posunu na praxi mi především uvízla v hlavě problematika domluvy s provázející učitelkou ohledně učiva.
Bylo pro mě přínosné zjištění, že se ve třídě s žáky cítím dobře,.
Feeling
[5, 4]
null
680
Bylo pro mě tedy překvapení, když jsem se v hospitovaných hodinách setkal s prvky, které u mě vyvolávali otázky a potřebu reflexe mých vlastních hodin z minulého semestru.
Bylo pro mě tedy překvapení, když jsem se v hospitovaných hodinách setkal s prvky, které u mě vyvolávali otázky a potřebu reflexe mých vlastních hodin z minulého semestru.
Feeling
[5, 3]
null
1,091
Snažila jsem se vždy pokyny dávat v angličtině a když bylo potřeba, vysvětlila jsem jim to i v češtině. Jinak ale nic moc. Bylo to asi tím, jak jsem se zároveň soustředila na velkou spoustu věcí a nakonec jsem pořádně nezvládla žádnou.
Bylo to asi tím, jak jsem se zároveň soustředila na velkou spoustu věcí a nakonec jsem pořádně nezvládla žádnou.
Difficulty
[3, 5]
null
5,976
Byl pátek, první hodina po obědě a já měla učit mnohočleny. Bylo to docela náročné, vzhledem okolnostem. Avšak byl tam jeden žák, který celou hodinu počítal a měl, dle mého názoru, hodně dobré znalosti. Šlo o romského žáka.
Bylo to docela náročné, vzhledem okolnostem.
Difficulty
[2, 3]
null
6,357
Vždycky jsem si myslel, že účelem výuky je žáky něco naučit a ne je ve škole zabavit. Po každé jedné hodině jsem byl velmi psychicky vyčerpaný. Bylo to hodně namáhavé. Žáci se mně taky nelíbili, nejsou skoro vůbec naučení samostatně pracovat.
Bylo to hodně namáhavé.
Difficulty
[3, 3]
null
6,486
Možná je to ale taky přirozená fáze, když jsme přešli z jednoho stylu výuky na jiný. Prvně dostávali zpravidla dvojstranu materiálů. Bylo to hodně o gramatice. Cvičení na sestavování vět, překlad do češtiny nebo angličtiny, dole slovníček nových slov, nahoře vzorec nové gramatické konstrukce. . .
Bylo to hodně o gramatice.
Other
[6, 6]
null
975
V ten den se mi stala, ale ještě další věc, na kterou teď pořád myslím. Bylo to na konci hodiny občanky v 9. B, kdy mě jedna z žaček přivedla trochu do rozpaků. Stála jsem se žáky u dveří a čekala, až služba uklidí třídu, mezitím mě jedna z žaček, před všemi pochválila kalhoty.
Bylo to na konci hodiny občanky v 9.B, kdy mě jedna z žaček přivedla trochu do rozpaků.
Feeling
[4, 3]
null
4,536
Zbývalo tedy poslední. Zajistit si v rozvrhu místo na odpovídající počet hodin. Bylo to nakonec mnohem snazší než jsem si myslel, musel jsem pouze 3 vyučující přemluvit k tomu, abych mohl navštěvovat jinou seminární skupinu, i když už nebylo období změn v zápise a dále jsem se musel rozloučit se dvěma a půl přednáškami, na které jsem chodil. Chodit na přednášky mě sice baví, ale doufám, že ve škole se toho naučím víc.
Bylo to nakonec mnohem snazší než jsem si myslel, musel jsem pouze 3 vyučující přemluvit k tomu, abych mohl navštěvovat jinou seminární skupinu, i když už nebylo období změn v zápise a dále jsem se musel rozloučit se dvěma a půl přednáškami, na které jsem chodil.
Experience
[4, 4]
null
5,716
Co mě ale opravdu upoutalo, byla naprosto odzbrojující energičnost paní učitelky, kterou využívala k motivaci žáků a tím i k dobrým výsledkům v hodině. Bylo to opravdu strhující, až i já jsem se skoro přihlásila, abych mohla napsat větu na tabuli a získat plus. Spočítala jsem, že za jednu hodinu měli žáci třikrát možnost si přilepšit známky malými plusy. Když mají žáci 5 plusek, tak získají jedničku.
Bylo to opravdu strhující, až i já jsem se skoro přihlásila, abych mohla napsat větu na tabuli a získat plus.
Feeling
[2, 3]
null
2,067
Po příchodu do třídy mě učitelka žákům představila a řekla, že první hodinu se budu dívat a tu druhou, že si musí odskočit a hodinu povedu já. Bylo to pro mě docela překvapení, ale neměla jsem obavy, že bych to nezvládla.
Bylo to pro mě docela překvapení, ale neměla jsem obavy, že bych to nezvládla.
Feeling
[5, 5]
null
300
Tak mé první učení na základce je za mnou! Musím říct, že jsem se dost bála, vzhledem k různým připomínkám k hodině paní učitelky a vlastní neprofesionalitě. Bylo to pro mě poprvé v historii, co jsem si stoupla před třídu a měla s ní strávit 2 hodiny. Musím přiznat, že je to od programech v galerii (můj druhý obor) dost odlišné. Už jen samotný fakt, že děti sedí a učitel kolem nich chodí nebo stojí.
Bylo to pro mě poprvé v historii, co jsem si stoupla před třídu a měla s ní strávit 2 hodiny.
Experience
[6, 3]
null
2,625
Druhý den výuky jsem se zúčastnila pouze dvou hodin výtvarné výchovy, během které jsem si s paní učitelkou vyzkoušela tandemovou výuku. Bylo to pro mě určitě přínosné, měla jsem dobrý pocit, že můžu pomoct a sama s žáky pracovat.
Bylo to pro mě určitě přínosné, měla jsem dobrý pocit, že můžu pomoct a sama s žáky pracovat.
Feeling
[7, 5]
null
2,586
A to za to, že jsem si mohla sama říct, kdy už mám dost náslechů a kdy už chci začít učit. Bylo to pro mě velké plus, protože nemám ráda, když mě do věcí někdo tlačí a naopak mi vyhovuje, když si můžu sama říct, například že už chci učit.
Bylo to pro mě velké plus, protože nemám ráda, když mě do věcí někdo tlačí a naopak mi vyhovuje, když si můžu sama říct, například že už chci učit.
Feeling
[4, 4]
null
3,681
Paní učitelka probírala s žáky autorská práva. Na začátku hodiny se s žáky pobavila, co by to autorské právo mohlo být. Poté žákům pustila krátké video s vysvětlením. Bylo to pěkné zpestření hodiny. Po zhlédnutí videa se žáků ptala, co se tam všechno dozvěděli.
Bylo to pěkné zpestření hodiny.
Other
[6, 4]
null
2,636
Zastavovali mě na chodbě a ptali se, co zde dělám a jestli budu jejich nový kolega. Že mladého energického muže zde potřebují. Bylo to příjemné a tak jsem se od začátku ve škole cítil dobře.
Bylo to příjemné a tak jsem se od začátku ve škole cítil dobře.
Feeling
[6, 7]
null
2,458
Potom jsme se rozezpívali u klavíru, měla jsem pro ně přichystané různé jazykolamy na zpívání, zajímavé písničky a práce s nimi. Bylo to skoro na celou část hodiny, takže děti byly nadšené, že mohly zpívat. Zpívání je hrozně bavilo, a kdyby nezazvonilo na přestávku, snad bychom zpívali snad i doteď.
Bylo to skoro na celou část hodiny, takže děti byly nadšené, že mohly zpívat.
Other
[4, 6]
null
6,228
Ve třídě je pár žáků (asi dva nebo tři), kteří často vyrušují a musí být napomínáni, zejména jeden z nich. Bylo to tak někdy i na hodinách s paní učitelkou, když jsem byl přítomen na náslechu. Paní učitelka bez problému nastolila pořádek. Když jsem něco psal na tabuli v mojí hodině, tito žáci začali rušit.
Bylo to tak někdy i na hodinách s paní učitelkou, když jsem byl přítomen na náslechu.
Experience
[3, 4]
null
1,131
Zhodnotili jsme si spolu hodinu (jako po každé výuce) a já měla za úkol mu vždy do konce týdne předat plán na další výuku grafiky. Bylo to trochu vyčerpávající, tak moc mluvit (když nejsem zvyklá), ale užila jsem si to. Můj druhý pedagogický deník už zdaleka nebude tak optimistický jako ten první.
Bylo to trochu vyčerpávající, tak moc mluvit (když nejsem zvyklá), ale užila jsem si to.
Feeling
[5, 5]
null
3,974
V tomto deníku bych se chtěla věnovat mé poslední zkušenosti. Při vysvětlování úkolu, který měli žáci splnit, jsem při přípravě hodiny netušila, kolikrát dané instrukce budu muset vysvětlovat. Bylo to v šesté třídě, v pokročilejší skupině angličtiny, kdy jsem předpokládala, že žáci jsou schopní porozumět maximálně napodruhé. Nebo aspoň ti nadanější. Ale bohužel. Instrukce jsem vysvětlila třikrát anglicky.
Bylo to v šesté třídě, v pokročilejší skupině angličtiny, kdy jsem předpokládala, že žáci jsou schopní porozumět maximálně napodruhé.
Experience
[6, 3]
K
2,336
Co mi přišlo dobré, jiné. Co bych chtěla změnit a co si zase převzít do své výuky. Byla to nostalgie!Bylo to velké očekávání!Bylo to ale taky velké probuzení! To vše byl první den ve škole. Nadšení vystřídal strach.
Bylo to velké očekávání!
Feeling
[2, 4]
null
3,196
První hodinu jsem strávila náslechy ZSV v sekundě. Dopředu jsem věděla, že je to poněkud divočejší třída, ale říkala jsem si, že je třeba můj příchod nějak zklidní. Bylo to však přesně naopak. Paní učitelka je na ně bohužel příliš hodná, téměř nezvedne hlas, proto je velice obtížné třídu „ukočírovat".
Bylo to však přesně naopak.
Other
[6, 5]
null
278
Bylo to docela náročné, vzhledem okolnostem. Avšak byl tam jeden žák, který celou hodinu počítal a měl, dle mého názoru, hodně dobré znalosti. Šlo o romského žáka. Bylo vidět, že dané problematice rozumí oproti většině svých spolužáků. S mnou provázející paní učitelkou na matematiku si rozumím dobře.
Bylo vidět, že dané problematice rozumí oproti většině svých spolužáků.
Other
[5, 5]
null
3,588
Nejprve měly děti možnost podělit se o nějaký zážitek nebo situaci, která se jim v poslední době stala nebo co je momentálně tíží. Bylo vidět, že děti se nebojí říct svůj názor a cítí se v prostředí bezpečně. Poté, co dostaly děti prostor vyjadřit se, si vzala slovo opět paní učitelka a sdělila dětem, co se bude dít a na co se mají připravit.
Bylo vidět, že děti se nebojí říct svůj názor a cítí se v prostředí bezpečně.
Other
[4, 6]
null
2,095
S žákem jsme došli za zdravotnicí, která mu dala magnesium, které má u sebe jen pan ředitel a namazala se mu noha mastí. Bylo vidět, že ho to bolí, chtěla jsem mu ještě více pomoci, ale v tu chvíli jsem neměla jak. Nakonec se ukázalo, že se žák včera praštil do nohy o lavici, když končila přestávka.
Bylo vidět, že ho to bolí, chtěla jsem mu ještě více pomoci, ale v tu chvíli jsem neměla jak.
Difficulty
[3, 6]
null
4,385
V občanské výchově deváťáci probírali Evropskou unii. Chodili po jednom k tabuli a na interaktivní tabuli zatrhávali státy, které jsou součástí EU. Bylo vidět, že je to baví víc, než kdyby měli celou hodinu jen sedět v lavici, a zároveň se to tímto dobře učili.
Bylo vidět, že je to baví víc, než kdyby měli celou hodinu jen sedět v lavici, a zároveň se to tímto dobře učili.
Other
[6, 5]
null
4,080
Na praxi jsem si hned od prvního dne rozuměla s paní učitelkou na výtvarnou výchovu. Přišla mi hrozně fajn. Působila na mě jako velice zkušená, energická a kreativní paní. Bylo vidět, že jí hodně záleží na žácích a na tom, aby si její hodiny užili a aby se na ně těšili. Nejprve mě provedla výtvarnou učebnou, ukázala mi všechny materiály, které mají žáci i ostatní učitelé k dispozici, a nechala mě si vše důkladně prohlédnout.
Bylo vidět, že jí hodně záleží na žácích a na tom, aby si její hodiny užili a aby se na ně těšili.
Other
[6, 5]
null
1,149
Jednu takovou hodinu jsem měla možnost vidět a můžu říct, že jsem byla nadšená. Bylo vidět, že si s tím dali doopravdy hodně práce a nevykašlali se na to. Zároveň jim paní učitelka vytvořila bezpečné prostředí, kde nikdo nikoho nezesměšňoval ani nevyrušoval. Byla vidět krásná spolupráce přednášejícího žáka a paní učitelky.
Bylo vidět, že si s tím dali doopravdy hodně práce a nevykašlali se na to.
Other
[5, 4]
null
5,736
V pátek, v pondělí a ve středu jsem měla náslechy. Zapisovala jsem si jako divá všechny aktivity a postupy učitelky. Parádní hodiny. Bylo vidět, že to ty žáky baví. Sice ne vždy byla kázeň stoprocentní, ale rychle si je uměla srovnat do latě.
Bylo vidět, že to ty žáky baví.
Other
[5, 6]
null
4,296
Žáci aktivně reagovali, odpovídali na mé otázky a se zájmem se zapojovali do aktivit. Hodinu jsme měli opakovací na přání pana učitele. Pojala jsem to zábavnou formou. Bylo vidět, že to žáky velmi baví. Jediné co mě maličko překvapilo, že když jsem na ně začala mluvit rusky, tak mi moc nerozuměli.
Bylo vidět, že to žáky velmi baví.
Other
[6, 5]
null
924
Moc se mi líbily hry a aktivity, které pro žáky měly lektorky připravené ke stmelení kolektivu. Bylo vidět, že v průběhu se v kolektivních činnost zlepšovali. Na začátku se úplně jako jeden tým nechovali. Celkový program se mi moc líbil, akorát byl pro žáky velmi náročný, bylo vidět, že jsou již hodně unavení.
Bylo vidět, že v průběhu se v kolektivních činnost zlepšovali.
Other
[4, 5]
null
1,328
Myslím si, že určitě nebylo špatně, když jsem chlapce okřikla. Bylo však správné, dát jim trest, který si měli donést až na další hodinu?Když navíc takové tresty dává paní učitelka běžně? Předpokládám, že když už se chlapci přiznali, museli tušit, že nějaký takový trest přijde.
Bylo však správné, dát jim trest, který si měli donést až na další hodinu?
Reflection
[6, 4]
null
4,247
Dale se pokouseli definovat co je to vůle a jak nam muze pomoci pri dosahovani zivotnich cilu. . . Na konec mel kazdy rict jeden zivotni cil, ktereho by chtel dosahnout. . . . Bylo zajima slyset cile naprosto obrovske az po ty, ktere byli i celkem jednodusse realizovatelne, tam se mozna i promitlo prave zminene sebevedomi, ktere se probiralo. Jen jedna třída na škole pracovala dobře, ale tu jsem moc neučil, protože to byla třída devátá a tam se připravovali na přijímací zkoušky.
Bylo zajima slyset cile naprosto obrovske az po ty, ktere byli i celkem jednodusse realizovatelne, tam se mozna i promitlo prave zminene sebevedomi, ktere se probiralo.
Reflection
[3, 3]
null
2,922
Záleží tedy na každém, jak se ke svým „problémům“ postaví. Bylo zajímavé pozorovat, kolik žáků přichází za paní učitelkou do kabinetu o přestávkách s dotazem na opravu písemky. Přijde mi to opravdu super, aby se žáci, co nejdříve, naučili sami své problémy řešit a čelit jim. Myslím si, že získané známky si poté váží mnohem více.
Bylo zajímavé pozorovat, kolik žáků přichází za paní učitelkou do kabinetu o přestávkách s dotazem na opravu písemky.
Reflection
[2, 5]
null
882
Byl do nich zapojen pohyb. Děti neseděly pouze v lavicích a tupě nekoukaly na tabuli i na samotnou vyučující. Bylo zřejmé, že kooperativní úkoly žákům dělaly radost a většina z nich se nebála komunikovat.
Bylo zřejmé, že kooperativní úkoly žákům dělaly radost a většina z nich se nebála komunikovat.
Other
[4, 4]
null
864
Suma sumárum, praxe jsem přežila. Něco šlo líp, něco šlo hůř, něco mě bavilo, něco jsem protrpěla. Byly i chvíle, kdy jsem si řekla „jo, tak když bude nejhůř, asi to učení jednou přežiju“, ale furt jsem přesvědčená, že učit prostě nechci. Nedávno se mi v jedné třídě podařilo vysvětlit učivo tak, že ji pochopilo i dítě, které s ní dlouhodobě bojovalo a nechápalo ji.
Byly i chvíle, kdy jsem si řekla „jo, tak když bude nejhůř, asi to učení jednou přežiju“, ale furt jsem přesvědčená, že učit prostě nechci.
Belief
[5, 5]
null
2,143
Mám totiž velkou výhodu oproti svým spolužákům, protože jsem toho už spoustu viděl a zažil. Jako asistent pedagoga jsem si zkusil učit spoustu hodin v různých předmětech. Byly to hodiny jak suplované, tak jsem si musel své hodiny i připravit (měsíc jsem učil fyziku v sedmém ročníku). Ve svém deníku budu psát o určitých situacích, se kterými jsem se za ty roky setkal. Dnes se mi stala zajímavá příhoda.
Byly to hodiny jak suplované, tak jsem si musel své hodiny i připravit (měsíc jsem učil fyziku v sedmém ročníku).
Experience
[3, 5]
null
3,612
Byla mu doporučena speciální třída, pro své obtíže byl nově do této třídy přiřazen. Paní učitelka říkala, že když přišel,Bál se, jak se k němu budou ostatní chovat a jak se k němu bude chovat i ona. i ona. Když jsem na praxi poprvé přišla, byl chlapec ve třídě třetí den. A s radostí říkám, že tam byl „jako doma“.
Bál se, jak se k němu budou ostatní chovat a jak se k němu bude chovat i ona.
Other
[6, 6]
null
5,891
Mám díky tomu sice spoustu vnitřních náhledů do zákulisí, ale taky vidím ty špatné příklady, to, jak se to rozhodně dělat nemá a že jich je. Bála jsem se proto, abych nedopadla stejně. Ale musím zůstat pozitivní a věřit si a hlavně se nesoudit na začátku příliš tvrdě, přece jenom se to učím, ale je to hodně velká zodpovědnost.
Bála jsem se proto, abych nedopadla stejně.
Feeling
[6, 6]
null
1,183
Bála jsem se, zda ve třídě zvládnu aspoň trochu udržet pracovní morálku a rovněž jsem měla obavy z toho prostoru, jelikož předchozí týden jsem zjistila, že třída je opravdu velmi těsná a mně spíše vyhovují větší prostory.
Bála jsem se, zda ve třídě zvládnu aspoň trochu udržet pracovní morálku a rovněž jsem měla obavy z toho prostoru, jelikož předchozí týden jsem zjistila, že třída je opravdu velmi těsná a mně spíše vyhovují větší prostory.
Feeling
[4, 6]
null
5,432
Bála jsem se, že když to bude takto, tak že se budou děcka nudit, ale jak říkám, byli hodní. Vložila jsem tam pak jednu aktivitu na běhání, takže aspoň tak jsme to osvěžili. Ale je to škoda.
Bála jsem se, že když to bude takto, tak že se budou děcka nudit, ale jak říkám, byli hodní.
Feeling
[6, 6]
null
6,278
Ideální stav. Po cca půl hodině mi ale začaly odpadávat a já si říkala, co se sakra děje, ztrácím jejich pozornost. A to nás ještě čekal zápis do sešitu. Během diktování zápisu jsem si říkala, že jim příště musím dát nějakou jinou aktivitu v průběhu hodiny než jen čtení z učebnice, zápisu, pracovního listu a poslouchání mého výkladu. Bohužel jsem ale byla limitována časem, takže na nějaké praktické cvičení či zajímavý dokument nezbyl čas, kožní soustava musela být probraná za jednu hodinu.
Během diktování zápisu jsem si říkala, že jim příště musím dát nějakou jinou aktivitu v průběhu hodiny než jen čtení z učebnice, zápisu, pracovního listu a poslouchání mého výkladu.
Intention
[4, 6]
null
896
Během doučování jsem ovšem dospěla úplně k opačnému závěru – byla jsem ráda, že se přihlásilo jen tak málo žáků, hlavně žáků, kteří o to měli opravdu zájem, kterým učivo nebylo jasné, a potřebovali to zopakovat, učení pak probíhá úplně jinak, bylo možné vyslechnout potřeby všech žáků). Doučování proběhlo v pořádku, zopakovali jsme, co žáci potřebovali.
Během doučování jsem ovšem dospěla úplně k opačnému závěru – byla jsem ráda, že se přihlásilo jen tak málo žáků, hlavně žáků, kteří o to měli opravdu zájem, kterým učivo nebylo jasné, a potřebovali to zopakovat, učení pak probíhá úplně jinak, bylo možné vyslechnout potřeby všech žáků).
Learning
[3, 5]
null
7,028
Na začátku hodiny pan učitel vysvětlil žákům, co se bude vyrábět a jaký postup použijí. Po výkladu šli žáci danou věc vyrábět. Během hodiny jsem já a pan učitel chodili mezi žáky, dovysvětlovali zadání a ukazovali správný postup. V dílnách mě přijde, že práce je více individuální, stále o kontrolování správného postupu a dodržování bezpečnosti práce.
Během hodiny jsem já a pan učitel chodili mezi žáky, dovysvětlovali zadání a ukazovali správný postup.
Experience
[5, 6]
null
1,409
Přece jenom poslouchat nějakého učitele, který je neustále napomínal, není nic moc zábavného. Tohle byla ta zábavnější část hodiny, kterou jsem si říkala, že bych mohla zvládnout. Během hodiny jsem pozorovala chování celé třídy i chování pana učitele. A v tom okamžiku jsem se zalekla a řekla si, jestli JÁ opravdu tuhle třídu zvládnu? Pan učitel nebyl mezi třídou moc oblíbený.
Během hodiny jsem pozorovala chování celé třídy i chování pana učitele.
Experience
[1, 5]
null
4,926
Opět probíhá reflexe aktuálního tématu, přičemž žáci se aktivně hlásí a upozorňují na to, co bude náplní dnešní hodiny. Během hodiny s žáky často navazuje kontakt větami typu: „Kdo mně to vysvětlí?“ a „Co nám ještě chybí dopsat?“ nebo „Napadá někoho, co by tam mohlo být?“ Lze říci, že paní učitelka praktikuje velmi kontaktní typ výuky s kombinací různých pro mě inovativních metod, nejedná se tedy o frontální výuku v tom smyslu, že by žákům byly pouze předkládány nějaké informace. Žáky také umí nabádat ke vzájemné kooperaci. Stále má naši pozornost a nikdy se nenudíme.
Během hodiny s žáky často navazuje kontakt větami typu: „Kdo mně to vysvětlí?“ a „Co nám ještě chybí dopsat?“ nebo „Napadá někoho, co by tam mohlo být?“ Lze říci, že paní učitelka praktikuje velmi kontaktní typ výuky s kombinací různých pro mě inovativních metod, nejedná se tedy o frontální výuku v tom smyslu, že by žákům byly pouze předkládány nějaké informace.
Other
[6, 5]
null
4,681
Během hodiny sebou chudák Pavel škubal, u toho vykřikoval a huhlal, což zřejmě nebyla jeho chyba, nicméně třídu to hodně rušilo a já jsem z toho byla dost vykolejená. Nakonec jsme téma hodiny samozřejmě nestihli dokončit a já jsem měla pocit, že tahle hodina, i když poctivě připravená, nakonec za moc nestála.
Během hodiny sebou chudák Pavel škubal, u toho vykřikoval a huhlal, což zřejmě nebyla jeho chyba, nicméně třídu to hodně rušilo a já jsem z toho byla dost vykolejená.
Feeling
[6, 3]
null
2,361
Nemohla jsem si nevšimnout, že žákům nic neodpustí, každou látku musí všichni perfektně zvládnout. Během hodiny všichni drilovali časování sloves pomocí doplňovacích cvičení, házením míčku a diktování různých osob a sloves. Nemůžu proto říct, že by si s nimi jen tak hrála a nic je nenaučila. Ale to právě byl ten úžasný pocit po skončení hodiny.
Během hodiny všichni drilovali časování sloves pomocí doplňovacích cvičení, házením míčku a diktování různých osob a sloves.
Other
[6, 5]
null
4,859
Necítila jsem se vůbec tak zoufale, jako předchozí týden. Během jedné práci ve dvojicích, zatímco jsem obcházela třídu, se na mě hodně dětí obrátilo s tím, že si třeba nejsou jistí, co napsat tam a tam a proč Anička říká, že tam a tam není zrovna „is“, ale „are“. Líbilo se mi, že se na mě vůbec nebáli obrátit a když jsem viděla, že pochopili, co jsem se snažila vysvětlit, byl opravdu dobrý pocit.
Během jedné práci ve dvojicích, zatímco jsem obcházela třídu, se na mě hodně dětí obrátilo s tím, že si třeba nejsou jistí, co napsat tam a tam a proč Anička říká, že tam a tam není zrovna „is“, ale „are“.
Experience
[5, 6]
null
911
Tedy aspoň většina z nich. Žáci chodí přiměřeně k tabuli, někdy kvůli zkoušení, ale často v rámci aktivit v hodině. Během mého náslechu např. paní učitelka s dětmi probírala znělé a neznělé souhlásky. paní učitelka s dětmi probírala znělé a neznělé souhlásky. Často je někdo, většinou dobrovolník vyvolán k tabuli za účelem procvičování.
Během mého náslechu např. paní učitelka s dětmi probírala znělé a neznělé souhlásky.
Other
[4, 4]
null
6,053
Během následujících dvou týdnů jsem neměla pocit, že by nastala jakýmkoliv způsobem výjimečná situace v rámci plnění učitelské praxe. Mluvila jsem o tomto pocitu i se svými spolužáky, kteří rovněž pracují jako asistenti pedagoga.
Během následujících dvou týdnů jsem neměla pocit, že by nastala jakýmkoliv způsobem výjimečná situace v rámci plnění učitelské praxe.
Feeling
[6, 6]
null
6,913
Poté, co proběhlo první kolo, jednoho žáka spontánně napadlo udělat z této hry soutěž ve dvojicích. To bylo ono koření, které hře chybělo, výzva. Konverzace mimo třídu. Během pedagogické praxe jsem mnohokrát přemýšlel nad komunikací mezi učitelem a žákem mimo vyučovací jednotku. Byl jsem svědkem několika rozhovorů mimo třídu, v kabinetu učitele nebo na chodbě. Bylo zajímavé pozorovat, jak se někteří učitelé při rozhovoru chovali.
Během pedagogické praxe jsem mnohokrát přemýšlel nad komunikací mezi učitelem a žákem mimo vyučovací jednotku.
Reflection
[6, 6]
null
2,338
Žáky aktivity od pohledu bavily a perfektně reagovali. Čím to mohlo být? Opět si pokládám podobné otázky a srovnávám výuky. Během praxe jsem zjistila, že matematika se mi učí mnohem lépe než občanská výchova. V hodinách občanské výchovy se více diskutuje a učitel musí hodně usměrňovat, jakým směrem se diskuze vyvíjí a na závěr udělat výstup debaty.
Během praxe jsem zjistila, že matematika se mi učí mnohem lépe než občanská výchova.
Learning
[3, 6]
null
3,998
Donutilo mě to přemýšlet nad tím, že musí být opravdu složité vést žáky k tomu, aby měli k tvoření pozitivní vztah, když jsou takto ovlivňováni autoritami. Během praxe se dostanu do 6 různých tříd. Jednou z těch tříd je třída 8. A. . . Musím říct, že třída 8. A je opravdu výjimečná.
Během praxe se dostanu do 6 různých tříd.
Experience
[2, 3]
null
3,875
Co jsem postřehla, některým dětem dělala problém technika. Občas si připravovaly tužkou příliš detailní kresbu pro následující práci s velkými hroty štětců, nebo si neuměly namíchat odstíny barev. Během procházení tvořících dětí mě napadalo mnoho poznatků, které by dětem mohly být nápomocné. K mnohým jsem se vyjádřila, byla jsem ráda, když mě děti vyslechly, někdy i daly na mé rady.
Během procházení tvořících dětí mě napadalo mnoho poznatků, které by dětem mohly být nápomocné.
Experience
[3, 6]
null
3,055
Probíraným učivem byla tentokrát Anglická revoluce. Učitelka ke svému výkladu využívala prezentaci, kterou měla napsanou stručně v bodech a přidávala k tomu další informace. Během projevu učitelky se děti hlásily, nebo je vyvolávala sama. Žáci odpovídali velmi rádi. Přišlo mi jako by se jeden před druhým předháněl, kdo bude moci říct náležitou odpověď. Děti v této třídě jsou vypravěči a rády diskutují.
Během projevu učitelky se děti hlásily, nebo je vyvolávala sama.
Other
[6, 5]
null
1,262
Takovýmto typem školy jsem svou pedagogickou ani jinou praxí neprošel, a právě to bylo mou inspirací k její volbě. Během prvních komunikací bylo zajímavé, že se mnou komunikovala především paní zástupkyně. Jak se trochu při osobním setkání ukázalo, nevím sice proč tomu tak je, ale hraje ve vedení školy zřejmě podstatnou roli, možná i na úkor pana ředitele.
Během prvních komunikací bylo zajímavé, že se mnou komunikovala především paní zástupkyně.
Experience
[2, 3]
null
6,485
Příznám se, že jsem byl trošku nervózní, když jsem poprvé vešel do třídy, stál před těmi dětmi a trošku se jim představil. Během prvních slov to ale ze mě spadlo a navíc mi v tom dost pomohla samotná paní učitelka, která se do toho neustále zapojovala a ke konci se ještě dětí zeptala, jestli by chtěly, abych je já učil. No trošku jsem v ten moment zaváhal, jak na to děcka budou reagovat, ale hned poté se mi ulevilo a i vykouzlilo úsměv na tváři.
Během prvních slov to ale ze mě spadlo a navíc mi v tom dost pomohla samotná paní učitelka, která se do toho neustále zapojovala a ke konci se ještě dětí zeptala, jestli by chtěly, abych je já učil.
Feeling
[3, 4]
null
4,727
Nicméně hodiny u ní se mi velice líbily. Během předmětů pedagogické péče se jí v učebně vystřídali žáci od druhé do šesté třídy. Většinou se jednalo o žáky se specifickou poruchou čtení a psaní.
Během předmětů pedagogické péče se jí v učebně vystřídali žáci od druhé do šesté třídy.
Other
[4, 6]
null
3,324
Paní učitelka v kabinetě řešila vzniklou situaci. Než student přišel, zlehka mě zasvětila do rodinné situace a celkové o chování žáka. Během rozhovoru byla velmi klidná, ptala se jej, jestli ví, proč tam je. Dále mu objasnila, co svým chováním zapříčinil. Snažila se pochopit jeho chování, velmi detailně se na událost vyptávala.
Během rozhovoru byla velmi klidná, ptala se jej, jestli ví, proč tam je.
Other
[5, 6]
null
5,002
A a 9. B. Hodiny v obou třídách probíhaly podobně. Žáci měli vytvořit skupinky a následně pracovat s pracovními listy. Pracovní list byl zaměřen na redoxní reakce. Během samostatné práce žáků jsem chodila po třídě a snažila se žákům pomáhat a vysvětlovat jim nedostatky. Zaujalo mě, že mnoho žáků zvládalo listy vyplnit rychle a samostatně.
Během samostatné práce žáků jsem chodila po třídě a snažila se žákům pomáhat a vysvětlovat jim nedostatky.
Experience
[5, 6]
null
2,500
Po hodině mi pan učitel dal zpětnou vazbu. Během toho, co jsem učila a psala na tabuli, si tabuli vyfotil a po hodině mi ukázal, že jsem mohla více pracovat se zápisem na tabuli, což bylo perfektní, protože mě by to ani nenapadlo a díky tomu mám více podnětů na přemýšlení a na sestavování další hodiny. Dále mě upozornil na to, že během hodiny komunikuji pouze s pár studenty a málo je aktivizuji.
Během toho, co jsem učila a psala na tabuli, si tabuli vyfotil a po hodině mi ukázal, že jsem mohla více pracovat se zápisem na tabuli, což bylo perfektní, protože mě by to ani nenapadlo a díky tomu mám více podnětů na přemýšlení a na sestavování další hodiny.
Experience
[5, 6]
null
3,737
Během této hodiny se prý poprvé sám přihlásil. Musím říct, že ačkoliv žák pracoval sám, tak pracovní list měl vyplněný mezi prvními a zdálo se, že učivu rozumí.
Během této hodiny se prý poprvé sám přihlásil.
Other
[6, 5]
null