idx
int64
0
7.13k
context
stringlengths
22
742
sentence
stringlengths
4
543
y
stringclasses
9 values
confidence
stringclasses
53 values
y_requires_context
stringclasses
1 value
6,337
Co mě ale nejvíce potěšilo? Paní učitelka mi po hodině řekla, že jsem každou hodinu lepší. To mi vlilo do žil nové odhodlání. Ano, chci dál pokračovat. Těším se na další hodiny a budu se nadále zlepšovat. Cítil jsem to odhodlání, cítil jsem energii.
Ano, chci dál pokračovat.
Other
[6, 6]
null
1,886
Ve třídě není slyšet vlastního slova. Stále sedím a uvažuju. Ano, já byla taky velmi upovídaná, když se zpětně podívám na sebe, ale tohle bych si nikdy nedovolila. Je to dobou či výchovou, že jsou děti tak neukázněné? Bije mi srdce, zvyšuje se mi tlak a jsem nervózní.
Ano, já byla taky velmi upovídaná, když se zpětně podívám na sebe, ale tohle bych si nikdy nedovolila.
Reflection
[4, 5]
null
218
To stejné když už se teda o něčem bavíme, tak žáci neumí rozlišit tu podstatnou věc a doplňující informace. Ano, může to být pro ně těžké, ale i když jim to zdůrazním následují otázky: „A to už si máme psát?“, „Jak přesně si to máme napsat?“, takže stejně většinou skončím u toho, že jim to teda nadiktuju, protože jinak bychom na sebe taky celou hodinu mohli jen hledět.
Ano, může to být pro ně těžké, ale i když jim to zdůrazním následují otázky: „A to už si máme psát?“, „Jak přesně si to máme napsat?“, takže stejně většinou skončím u toho, že jim to teda nadiktuju, protože jinak bychom na sebe taky celou hodinu mohli jen hledět.
Experience
[5, 5]
null
1,342
Navíc moje provázející učitelka je sice fajn, ale má hodně vysoké nároky, všechno musí být naplánované přesně. Ano, na jednu stranu ji chápu, ale je pořád v takovém napětí a přenáší to i na mě, myslím, že by člověk měl občas i trošku zvolnit. Nicméně ten týden, kdy jsem měla mít svoje první hodiny přišel a zvládla jsem to!
Ano, na jednu stranu ji chápu, ale je pořád v takovém napětí a přenáší to i na mě, myslím, že by člověk měl občas i trošku zvolnit.
Reflection
[4, 4]
null
2,054
U toho učitele z gymplu se často stávalo, že se někdo pod jeho kritikou rozbrečel. To podle mě u těch zkritizovaných vyvolalo jen odpor k předmětu. Ano, našlo se pár jedinců (včetně asi i mě), kteří se nakonec opravdu zapřeli a chtěli mu ukázat (nakonec jsem vlastně paradoxně šla NJ studovat díky němu). Ale myslím si, že celkově bylo těch otrávených víc. Proto pořád dbám na dostatečné (zasloužené) chválení. Žáci by měli pocítit pocit úspěchu.
Ano, našlo se pár jedinců (včetně asi i mě), kteří se nakonec opravdu zapřeli a chtěli mu ukázat (nakonec jsem vlastně paradoxně šla NJ studovat díky němu).
Other
[5, 6]
K
1,300
Přitom bych řekl, že je pro budoucnost dítěte důležitější než dějepis. Proč tomu tak je? Proč má k dispozici jen jednu hodinu týdně, zatímco jiné předměty se vyučují častěji?Ano, některá témata jsou okrajová a nedají se vyučovat, ale… Pokud chceme, aby z žáků vyrostli zodpovědní občané, musíme jim ukázat příklady, motivovat je. A na to je jedna hodina týdně opravdu málo. A proto sklouzává občanka do stylu hraní her a tvoření zábavy. V současném systému je to vyhovující.
Ano, některá témata jsou okrajová a nedají se vyučovat, ale… Pokud chceme, aby z žáků vyrostli zodpovědní občané, musíme jim ukázat příklady, motivovat je.
Belief
[6, 4]
null
1,254
Během učení v obou typech tříd jsem si kladla hodně otázek ohledně integrace. Opravdu má smysl dávat do třídy autistu, který sám nestíhá a nechápe?Ano, rozvíjí to sociální cítění ostatních dětí, kteří se mu v hodinách snaží pomáhat, ale je to na úkor vědomostí žáků celé třídy, protože se jede pomalejším tempem. Oproti tomu má smysl integrovat žáky do klasických ZŠ když jsou pak zařazeni do standartních tříd a ti nejlepší jsou „vyzobáni“ a sloučeni do výběrové třídy?
Ano, rozvíjí to sociální cítění ostatních dětí, kteří se mu v hodinách snaží pomáhat, ale je to na úkor vědomostí žáků celé třídy, protože se jede pomalejším tempem.
Belief
[5, 4]
null
6,591
Ano, tvrdých dat, která musí člověk uložit do útrob svého mozku, není zdaleka tolik, jako kdyby studoval na medicíně, ale to, že neustále musí žonglovat mezi desaterem činností, je vysilující.
Ano, tvrdých dat, která musí člověk uložit do útrob svého mozku, není zdaleka tolik, jako kdyby studoval na medicíně, ale to, že neustále musí žonglovat mezi desaterem činností, je vysilující.
Other
[6, 4]
null
2,046
Jedno je jasné, dá mi to hodně práce, protože tyto žáky pro něco nadchnout, stojí hodně úsilí. Bohužel většina z nich bere němčinu jako ne příliš hezký jazyk. Asi by nebylo marné, zkusit si s nimi o tom nějakou část hodiny pohovořit a pustit jim několik zajímavých ukázek či písniček. Nebo jim ukázat nějaké vlastní fotky či říct pár zkušeností z Erasmu.
Asi by nebylo marné, zkusit si s nimi o tom nějakou část hodiny pohovořit a pustit jim několik zajímavých ukázek či písniček.
Belief
[3, 5]
null
4,874
Jak je možné, že navenek takhle působí a uvnitř se skrývá něco jiného? Myslím, že je v ní velký potenciál. Ale ona sama to nedává najevo. Asi chce v té třídě prostě zapadat, tak dělá jen to nutné. Škoda, že na praxi nemám větší prostor a více času ty děti poznat osobněji. Zajímal by mě její příběh. Není jednoduché být teenagerem v dnešní době.
Asi chce v té třídě prostě zapadat, tak dělá jen to nutné.
Other
[6, 6]
null
3,285
B jako asistentka u jednoho žáka, a tak jsem, jako obvykle, hned po zvonění přišla do třídy. S mým příchodem trochu klesl ruch ve třídě, ale ne zas nějak moc. Asi deset minut o třídy nepřišla vyučující, shodou okolností třídní. Po této době doběhla udýchaná kolegyně zmiňované chybějící kantorky, která učí taktéž matematiku, jejím druhým oborem je zeměpis.
Asi deset minut o třídy nepřišla vyučující, shodou okolností třídní.
Other
[5, 6]
null
4,110
Byla jsem učit ve třetí třídě se sportovním zaměřením. Asi deset ze třinácti dětí má neustálou potřebu bouchat do lavice, houpat se na židličce, hrát si s pomůckami, něco si přeříkávat, pobrukovat či jiným způsobem vyluzovat zvuky. Přesto, že se jedná o sportovní třídu, děti nejsou schopni dodržovat nastavená pravidla pro chování a tak je ve třídě v podstatě neustále šum.
Asi deset ze třinácti dětí má neustálou potřebu bouchat do lavice, houpat se na židličce, hrát si s pomůckami, něco si přeříkávat, pobrukovat či jiným způsobem vyluzovat zvuky.
Other
[4, 6]
K
6,574
Dávali tedy pozor, aby toho pochytili co nejvíce a doma tomu mohli věnovat co nejméně. Další hodinu jsme psali test. Nikdo neopisoval ani nijak nepodváděl. Asi i proto, že jsou žáci zvyklí, že posledních 5 minut mají k dispozici svá portfolia, ze kterých mohou vše opsat. Tedy pokud si je hezky vedou, a mají vše vyplněné správně. To bych asi dělala jinak.
Asi i proto, že jsou žáci zvyklí, že posledních 5 minut mají k dispozici svá portfolia, ze kterých mohou vše opsat.
Other
[5, 6]
null
768
Ale ti spolužáci to nechápou. Vidí ho jako blbečka, který podlézá. Jednou se prý i rozbrečel v tělocviku, protože prohrál. Asi je moc emotivní. Tohle je zrovna třída, která si celkem ubližuje. Jsou tam slabší jedinci. Většina se snaží být neutrál, aby neměli problémy.
Asi je moc emotivní.
Other
[5, 7]
null
5,667
Asi je to tím, že se známe až moc dobře, vybrala jsem si bohužel špatnou školu na praxi. Na druhé straně si říkám, že alespoň můžu čerpat z jejích zkušeností, fascinuje mě, jaký má se žáky vztah. V jejích hodinách vidím vzájemný respekt.
Asi je to tím, že se známe až moc dobře, vybrala jsem si bohužel špatnou školu na praxi.
Difficulty
[4, 3]
null
4,963
Začalo to docela nevinně, při posuzování kvality učebnic. Jasně, odhadnu, pro kterou je to třídu. Asi je to vhodná učebnice, je barevná a má obrázky. Nevím, za jak dlouho bych ji probral, to záleží na tematických plánech. Pak ale došlo na další témata, zejména na tvorbu plánu hodiny.
Asi je to vhodná učebnice, je barevná a má obrázky.
Other
[3, 6]
null
229
Líbí se mi přístup učitelů, nejen provázejících, ale všech. Berou mě tak nějak mezi sebe. Asi je to způsobeno i tím, že se s některými znám už dlouho, vlastně od doby, co jsem tuhle školu navštěvoval coby žák. Ale je mi tu dobře. Doufám, že to tak zůstane i po mé výuce. Musím si sám sobě přiznat, že v pondělí jsem to trošku nezvládl.
Asi je to způsobeno i tím, že se s některými znám už dlouho, vlastně od doby, co jsem tuhle školu navštěvoval coby žák.
Belief
[4, 5]
null
2,540
Na gymnáziu učí výborní učitelé, takže jsem nechtěl vypadat jak blbec. I tak si myslím, že se mi to první výuku povedlo. Asi jsem nevypadal jako úplný blbec, ale hodina nešla tak úplně podle představ. Resp. Konkrétně můj výklad nešel podle představ.
Asi jsem nevypadal jako úplný blbec, ale hodina nešla tak úplně podle představ.
Difficulty
[4, 4]
null
1,013
Mám jen kladný vztah k puberťákům a angličtině. Jsem si jistá, že chci být učitelkou, ale pořád nevím, jestli na to mám talent. Asi mám období, kdy si určitý neúspěch připisuji jako svou chybu a začínám hledat nedostatky na sobě než na někom jiném. Co mě strašně štve je, že jsem sklouzla z toho prvotního snažení se mluvit především anglicky do češtiny.
Asi mám období, kdy si určitý neúspěch připisuji jako svou chybu a začínám hledat nedostatky na sobě než na někom jiném.
Belief
[4, 3]
null
3,743
Kluk ale prý nikdy nečte, je věčně na telefonu a maminka ho v tom podporuje a nijak se nesnaží. Co pak? Je na učiteli, aby jej spasil?Asi ne, ale nějakým způsobem ho tlačit, aby jeho výsledky odpovídaly 7. třídě asi učitel musí. třídě asi učitel musí. Což může být velice namáhavé. Po zkouškovém období a vánočním čase se nám opět vrátily praxe.
Asi ne, ale nějakým způsobem ho tlačit, aby jeho výsledky odpovídaly 7. třídě asi učitel musí.
Other
[6, 4]
null
543
Po hodině následovalo samozřejmě krátké zhodnocení hodiny s učitelkou. Co sem ji měl sakra říct? „Hele slyšel jsem o Vás hodně, ale tohle bylo horší než sem čekal?“. Asi ne. Takže nahodit úsměv a mluvit počasí („To máme krásné teplo ještě, že?“). Dnes budu psát o suplované hodině matematiky. Byla jsem ve třídě 9.
Asi ne.
Other
[6, 6]
null
515
Tato metoda měla velký úspěch, studenty to nesmírně bavilo, vznikaly skvělé výstupy, a studenti se mohli realizovat v jiné sféře něž vědomostní a dovednostní. Asi nejvíce si zatím vážím úspěšně zvládnuté hodiny hudební výchovy ve sportovní třídě. Předem mi bylo řečeno, ať neočekávám žádné velké výkony a ať slevím ze svých uměleckých požadavků.
Asi nejvíce si zatím vážím úspěšně zvládnuté hodiny hudební výchovy ve sportovní třídě.
Reflection
[4, 3]
null
531
Zápornou postavou této story je paní policajtka, která neustále hlídá učitele, aby si plnily své povinnosti a dodržovaly dozory. A teď už přímo k výuce. Asi největší přínos pro mě byla písemná práce v 8. ročníku. Žáci měli za úkol vytvořit poznávací zájezd po severní Evropě pro svoji třídu a přesně splnit/dodržet zadání.
Asi největší přínos pro mě byla písemná práce v 8.
Experience
[4, 4]
null
4,972
Žákům neustále dělaly problémy vzorečky, i když paní učitelka říkala, že to mají už dávno zažité, a tedy to vědí. Začali jsme krátit. Nejprve jednoduché výrazy. To docela šlo. Asi nemá smysl se tady úplně rozepisovat o tom, jak to přesně probíhalo. Hlavně chci říct, že ani druhou hodinu, kdy jsme probírali krácení výrazů, žáci nebyli schopni využívat vzorečky. Jakoby VŮBEC NIKDY NESLYŠELI O NĚJAKÝCH VZOREČCÍCH.
Asi nemá smysl se tady úplně rozepisovat o tom, jak to přesně probíhalo.
Other
[6, 6]
null
2,405
Chlapec seděl ode mě opravdu kousíček, takže jsem slyšela vše, co říkal svým spolužákům i co vymýšlel za lumpárny. Asi po deseti minutách od začátku hodiny, když žákům paní učitelka zadala samostatnou práci, se chlapec otočil na své spolužáky dozadu a s pohozením hlavy směrem ke mě pronesl: ,,Nevíte, co je to za piču?”. Bohužel jsem to slyšela dost zřetelně, vlastně si myslím, že to řekl tak nahlas, abych to opravdu slyšela. V tu chvíli do mě vjel neskutečný vztek.
Asi po deseti minutách od začátku hodiny, když žákům paní učitelka zadala samostatnou práci, se chlapec otočil na své spolužáky dozadu a s pohozením hlavy směrem ke mě pronesl: ,,Nevíte, co je to za piču?”.
Other
[4, 4]
null
1,411
Neduhy, které jsem objevila (nemálo) se budu snažit do příště postupně odstranit. Však chybami se člověk učí. Myslím, že jsem za poslední měsíc praxe nasbíral spoustu zkušeností. Asi pro mě nejnáročnější je stihnout všechno, co chci v každé hodině zvládnout.
Asi pro mě nejnáročnější je stihnout všechno, co chci v každé hodině zvládnout.
Difficulty
[4, 6]
null
2,824
Holky se u jedné z aktivit válejí po zemi a mají záchvat smíchu. V téhle chvíli bych už asi vybuchla. Učitel zareaguje celkem klidně. Asi se tu trpělivost musím naučit. Stejná třída jako minule, stejný scénář, akorát víc dětí. Zajímalo by mě, jestli se nad sebou ti osmáci zamyslí někdy. Konečně přišla změna. Devítka.
Asi se tu trpělivost musím naučit.
Belief
[3, 6]
null
4,991
Nechápu tenhle argument, jelikož běžně se používají osobní laptopy. Spíše se jedná o nějaké zkostnatělé myšlení, protože neumí používat moderní technologie. Asi se ve mně něco zlomilo.
Asi se ve mně něco zlomilo.
Feeling
[2, 2]
null
2,074
Zeměpis Myslím, že mám štěstí. Paní učitelka se zdá být milá. Asi si budeme rozumět. Působí na mě velice sympaticky. Hodiny má dynamické a zajímavé. Od toho se odvíjí i chování a spolupráce žáků. Nikdy jsem neviděla tolik zaujatých tváří.
Asi si budeme rozumět.
Belief
[2, 3]
null
6,393
Už jsem si to párkrát vyzkoušela. Doufám, že ta nervozita, kterou vždycky před hodinou mám (ať už se ji snažím jakkoliv zakrýt, tak tam je) časem zmizí. Asi to chce fakt praxi, člověk se většinu věcí naučí, ale třeba si nemyslím, že se dá naučit učit.
Asi to chce fakt praxi, člověk se většinu věcí naučí, ale třeba si nemyslím, že se dá naučit učit.
Reflection
[5, 5]
null
6,321
Ale až příště uvidím, že je takto ospalá, dám jí více klidu a nebudu ji napomínat. Asi to nemá lehké a já jí to nechci více ztěžovat. Myslím, že za každým projevem žáka, ať už negativním, nebo pozitivním, je něco, čeho by si měl učitel všimnou, a čím by se měl zabývat.
Asi to nemá lehké a já jí to nechci více ztěžovat.
Reflection
[3, 3]
null
5,037
Dospěl jsem k závěru, že každý si to musí vyzkoušet sám…já jsem k svému limitu ještě nedospěl. Asi toho vydržím hodně a dokážu dobře hrát, přeci jen nemusíme vždy mít skvělou náladu a jsem jen lidi, ale naší prací je i herecká činnost, že dokážeme perfektně hrát naší roli.
Asi toho vydržím hodně a dokážu dobře hrát, přeci jen nemusíme vždy mít skvělou náladu a jsem jen lidi, ale naší prací je i herecká činnost, že dokážeme perfektně hrát naší roli.
Reflection
[3, 3]
null
3,208
Jako první mě překvapil vysoký počet žáků ve třídě, neuspořádané lavice, žáci neseděli na svých místech. . . Asistent pedagoga seděl vzadu ve třídě a dělal, jako by se nic nedělo. Paní učitelka začala s výkladem. Půlka dětí neměla na lavici nachystané učebnice, někteří učebnice sice měli, ale proč by je otvírali. . .
Asistent pedagoga seděl vzadu ve třídě a dělal, jako by se nic nedělo.
Other
[6, 5]
null
1,285
Konkrétně v této třídě je žačka, která má asistentku pouze na angličtinu, ve vlastivědě pracovala poměrně samostatně, při doplňování pracovního listu byla trochu pomalejší, jinak vše zvládala sama. Asistenti jsou na škole zastoupeni ve větším počtu. Škola je velká, spadá pod ni kromě samotného města ještě několik okolních vesnic.
Asistenti jsou na škole zastoupeni ve větším počtu.
Other
[5, 7]
null
4,143
Asistentka ho vzala na chodbu, kde se žák proběhl a po 10 minutách se vrátil do třídy. Vzápětí končila hodina. Nemůžu říct, co bylo příčinou neklidu chlapce. Nicméně téměř okamžitě mě napadla myšlenka, jestli zde sehrálo chování asistentky nějakou roli.
Asistentka ho vzala na chodbu, kde se žák proběhl a po 10 minutách se vrátil do třídy.
Other
[4, 6]
null
5,072
V hodině matematiky, která byla po hodině TV, nenapsala ani čárku, byla apatická, nekomunikovala. Asistentka již před hodinou učitelku ČJ informovala, že s žákyní, říkejme jí „A“, nebude dnes moc řeč.
Asistentka již před hodinou učitelku ČJ informovala, že s žákyní, říkejme jí „A“, nebude dnes moc řeč.
Other
[6, 6]
null
6,234
Poté byl už naprostý klid. Jsem rád, že se během praxe – hospitací setkám i s takovými případy. Aspoň mohu mít jakýsi nástin reality, která mě v budoucnu taky čeká. Zkoušel jsem si představit, co bych v dané chvíli udělal já, ale nešlo to. Jsem více méně dobrák, který nerad křičí.
Aspoň mohu mít jakýsi nástin reality, která mě v budoucnu taky čeká.
Other
[6, 5]
null
4,525
Bylo vidět, že se jedná již o vyzrálé osobnosti (samozřejmě s výjimkami), kteří mají určitou vizi, co by asi chtěli na dalším stupni (myslím tím střední školu) studovat. Atmosféra byla jak u osmáků, tak i deváťáků velmi uvolněná a cítil jsem se zde bez napětí. U šesťáků bylo na mě vidět, že jsem byl dost v křeči a nedokázal jsem se uvolnit a „jet na plný plyn“.
Atmosféra byla jak u osmáků, tak i deváťáků velmi uvolněná a cítil jsem se zde bez napětí.
Feeling
[6, 5]
null
5,926
Bez PowerPointu, bez obrázků, bez knih, bez replik. . . Postrádala jsem také dostatečný úvod tématu a na závěr krátkou rekapitulaci nejdůležitějších bodů, které by si děti měly zapamatovat. Atmosféra ve třídě byla odpovídající. Děti byly nesoustředěné. Převážně si malovaly nebo si povídaly se spolužáky. Nebyla jsem překvapená. Ani já jsem neudržela svou pozornost.
Atmosféra ve třídě byla odpovídající.
Other
[6, 6]
null
6,093
Škola tvoří komunitu spolu s rodiči, a i ti se značně podílí na vzdělávání svých dětí i když například domácí úkoly jsou zcela dobrovolné. Atmosféra školy je přátelská a vizuální stránku si tvoří sami děti, může tedy působit trochu neupraveně pro oko dospělého.
Atmosféra školy je přátelská a vizuální stránku si tvoří sami děti, může tedy působit trochu neupraveně pro oko dospělého.
Other
[5, 6]
null
4,008
To se dá ještě nějakým způsobem ukočírovat, v hodině angličtiny nebo francouzštiny jsem se se žádným problémem nesetkala. Avšak byla jsem se podívat na hodině českého jazyka, kde se psal sloh. Paní učitelka hnedka na začátku hodiny dávala instrukce, jak má vypadat úvodní strana slohové práce. Seděla jsem vzadu v lavici a pozorovala třídu. Ta byla na zabití.
Avšak byla jsem se podívat na hodině českého jazyka, kde se psal sloh.
Experience
[4, 5]
null
6,273
Tak nějak mě teď trápí to, že vím, jak bych to dělat nechtěl, ale jak to vlastně dělat chci?
Avšak cením si toho, že látku často propojuje s běžným životem.
Reflection
[2, 2]
null
254
Avšak cením si toho, že látku často propojuje sAvšak cením si toho, že látku často propojuje s běžným životem. dělat chci? Rozhodně bych se snažil udržovat strukturu hodiny a neodbíhat od tématu podle toho, co mi přijde zrovna na mysl.
Avšak cením si toho, že látku často propojuje s běžným životem.
Reflection
[3, 4]
null
6,096
Stejně v dnešní době už se ručně tolik nepíše a pro trénovaní psaní stačí asi hodiny češtiny. Avšak dříve byl sešit jakousi vizitkou žáka, sama si pamatuji, jak jsem si ráda vybarvovala nadpisy atd. , což se v této formě zápisů lehce ztrácí a rozvoj pečlivosti a případně kreativity je tímto stylem zápisů potlačen. Vlastně jsem se ještě nerozhodla, jestli se mi tento typ zapisování látky líbí nebo ne, má to své nevýhody ale i pozitiva.
Avšak dříve byl sešit jakousi vizitkou žáka, sama si pamatuji, jak jsem si ráda vybarvovala nadpisy atd., což se v této formě zápisů lehce ztrácí a rozvoj pečlivosti a případně kreativity je tímto stylem zápisů potlačen.
Belief
[3, 4]
null
791
Studenti měli otiskovat barvy za pomocí houbiček. Je pravda, že některým z nich se muselo trochu pomoci – vysvětlit techniku, případně ji ukázat. Avšak když pedagog s asistentkou obcházeli studenty a drželi jim ruce s houbičkou a sami je namáčeli do barev, bylo to pro mne něco nepochopitelného. I přes mou snahu slušně vysvětlit učiteli, že dle mého názoru je tento princip výuky výtvarné výchovy zcela zbytečný, nebylo to nic platné.
Avšak když pedagog s asistentkou obcházeli studenty a drželi jim ruce s houbičkou a sami je namáčeli do barev, bylo to pro mne něco nepochopitelného.
Feeling
[3, 3]
null
4,156
Avšak mojí nejoblíbenější činností na škole je opravování všech možných sešitů, testů, pracovních listů, daltonů apod. Protože občas si tam člověk přečte věci, které by ho ani nenapadly, že jsou třeba osmáci nebo deváťáci schopní vymyslet.
Avšak mojí nejoblíbenější činností na škole je opravování všech možných sešitů, testů, pracovních listů, daltonů apod.
Experience
[4, 4]
null
2,739
Avšak musím říct, že to nebylo tím, že bych měla nějakou velkou autoritu nebo by se mě báli, ale tím, že tato třída celkově je velmi tichá a pracovitá, což mě překvapuje, protože ostatní třídy nějak moc (spolu)pracovat nechtějí.
Avšak musím říct, že to nebylo tím, že bych měla nějakou velkou autoritu nebo by se mě báli, ale tím, že tato třída celkově je velmi tichá a pracovitá, což mě překvapuje, protože ostatní třídy nějak moc (spolu)pracovat nechtějí.
Reflection
[4, 5]
null
6,090
Na začátku jsem s nimi chtěl zopakovat, všechno co vědí o Austrálii. Co se faktografických pojmů týkalo, děti měli opravdu velké znalosti. Avšak na otázky typu: „proč ta poušť je tam, kde zrovna je?“ nebyli schopný dát jasné odpovědi. To mi dalo prostor k tomu je donutit kriticky myslet a hledat v atlase důvody, které vedli k výskytu pouští, pralesů atd.
Avšak na otázky typu: „proč ta poušť je tam, kde zrovna je?“ nebyli schopný dát jasné odpovědi.
Other
[6, 5]
null
5,507
Již v této hodině jsem si všimla některých výrazných žáků, především kluků, kteří se trošku předváděli a ptali se občas na naprosto nesmyslné otázky. Avšak tenhle fakt neberu vůbec negativně, spíše na mne každá nestandartní situace působila spíše úsměvně. Musím zmínit, že zatím mám na praxích velké štěstí na provázející učitele.
Avšak tenhle fakt neberu vůbec negativně, spíše na mne každá nestandartní situace působila spíše úsměvně.
Feeling
[4, 5]
null
908
Avšak tentokrát je to jiné tím, že musíme už i sami vyučovat a připravovat se na hodiny, ne být pouze pozorovatelem a občasným pomocníkem. Jistou výhodou je, že znám školu i učitele a někteří mě dokonce sami učili před pár lety. Co mě ale překvapilo a vlastně stále překvapuje jsou dnešní žáci.
Avšak tentokrát je to jiné tím, že musíme už i sami vyučovat a připravovat se na hodiny, ne být pouze pozorovatelem a občasným pomocníkem.
Experience
[3, 3]
null
109
Avšak tohle udělala i má provázející učitelka, ale slečně to bylo očividně jedno. Říkám si: „Tohle je opravdu trénink trpělivosti“. Ve volné hodině opravuji písemky. Vždycky při tom opravování mám takový divný pocit.
Avšak tohle udělala i má provázející učitelka, ale slečně to bylo očividně jedno.
Other
[5, 6]
null
3,032
Do této doby nebyl žádný problém. Byla jsem s průběhem hodiny moc spokojená. Avšak v druhé části hodiny jsem jim zadala práciAvšak v druhé části hodiny jsem jim zadala práci do dvojic. Byl jim rozdán ‚‚worksheet‘‘ a měli rozdělit slovesa buď do kolonky pravidelná nebo nepravidelná. nebo nepravidelná. Během práce ve dvojicích se strašně utrhli z řetězu. Začali se hlasitě bavit.
Avšak v druhé části hodiny jsem jim zadala práci do dvojic. Byl jim rozdán ‚‚worksheet‘‘ a měli rozdělit slovesa buď do kolonky pravidelná nebo nepravidelná.
Experience
[5]
null
6,454
Avšak v té chvíli/ v té hodině jsem nepřišla na správnou reakci, ta mi „docvakla“ bohužel až když jsem odcházela ze školy a mohla si situaci promyslet. Vzhledem k tomu, že jsem na praxi na stejné škole, jako v minulém semestru, je to pro mě jednodušší.
Avšak v té chvíli/ v té hodině jsem nepřišla na správnou reakci, ta mi „docvakla“ bohužel až když jsem odcházela ze školy a mohla si situaci promyslet.
Difficulty
[3, 6]
null
3,378
Ta druhá byla: nedá se nic dělat, musím to zvládnout, tak jdeme na to. Měla jsem s nimi zopakovat vcelku jednoduchou látku. Avšak ve stresu jako by mi zamrzl mozek. Nenapadalo mě vůbec nic. Látku jsem v učebnici neměla pročtenou, nevěděla jsem, jaká slova mě mohou potkat ve cvičeních – co když sama nebudu něco vědět?
Avšak ve stresu jako by mi zamrzl mozek.
Difficulty
[4, 6]
null
1,975
Zuřím. Příští hodinu si napíší odpornou písemku, jenže o tom ještě neví. Já jim dám šikanovat nově začínající kolegy. O dvě hodiny je všechno jinak 6. A byla naprosto famózní. Ač jich je 32, hodina byla balzámem na duši. Nejen, že jsme se při výkladu toho, jak člověk vzpřímený utíkal s hořícím klackem do jeskyně a několikrát mu během cesty zhasl, docela nasmáli.
Ač jich je 32, hodina byla balzámem na duši.
Feeling
[2, 2]
null
3,552
Styl této učitelky je směřován na učitele nikoliv na děti. Chová se v hodinách dosti povýšeně. Často po dětech křičí a zvyšuje hlas. Ač mě tato vedoucí učitelka zklamala, překvapila mě svým přístupem vedoucí učitelka hudební výchovy. Hodiny má dobře strukturované. Občas se zlobí na děti za „zbytečnosti“. Dozvěděla se, že třída, kterou má učit, není v dobrém rozpoložení.
Ač mě tato vedoucí učitelka zklamala, překvapila mě svým přístupem vedoucí učitelka hudební výchovy.
Feeling
[3, 5]
null
6,588
Ujasnili jsme si, ze ač to na první pohled nevypadá, tak změny klimatu pocitujeme i my v ČR. Ač už se jedná o období extrémního sucha nebo vliv migrační krize v předchozích letech. Myslím si, ze tato hodina studenty naučila přemýšlet v širších souvislostech a rozhodně nepovažuji za špatné, že se neprobralo naplánované učivo.
Ač už se jedná o období extrémního sucha nebo vliv migrační krize v předchozích letech.
Other
[6, 7]
null
5,171
Třetí skupina byla navzdory mému očekávání poměrně dost velká a těmto dětem se nepodařilo vyřešit vůbec nic, mnohdy ani jediný úkol, a to přes mé veškeré snahy. Ačkoli jsem se opravdu snažil a věnoval jim více času než ostatním skupinám či „pólům“, někdy jsem z těchto dětí nemohl dostat ani slůvko. Tápu, zdali je toto standardem, nebo jestli za to může moje neobvyklá přítomnost ve třídě.
Ačkoli jsem se opravdu snažil a věnoval jim více času než ostatním skupinám či „pólům“, někdy jsem z těchto dětí nemohl dostat ani slůvko.
Difficulty
[6, 5]
null
5,070
Pro svoji druhou učitelskou praxi jsem si vybrala školu v mém rodném městě – Gymnázium Otokara Březiny v Telči. Ačkoli jsem si myslela, že se budu při návratu na tuto školu cítit jako pachatel, který se vrací na místo činu, nestalo se tak. Ostatní učitelé mě neberou jako jejich studentku, ale jako jejich kolegyni. Což je skvělé.
Ačkoli jsem si myslela, že se budu při návratu na tuto školu cítit jako pachatel, který se vrací na místo činu, nestalo se tak.
Other
[4, 4]
null
593
Až po její metodiku a didaktické postupy. Snaží se mi v každém ohledu vyjít vstříc a sama přichází s novými návrhy a nápady, které mi nabízí. Ačkoli jsem, s výjimkou terénní výuky, vykonala pouze náslechy, snaží se mi je zpestřit a předvést nejrůznější aktivity. Například minulou hodinu s žáky chtěla zopakovat tematický celek – Afrika. Měla pro děti přichystanou aktivitu – Pexeso a AZ kvíz.
Ačkoli jsem, s výjimkou terénní výuky, vykonala pouze náslechy, snaží se mi je zpestřit a předvést nejrůznější aktivity.
Experience
[4, 4]
null
2,712
Zároveň jsme si zapsali a vysvětlili i definice některých pojmů z učebnice (právní norma, právní předpis, zákon). Ačkoli si myslím, že je fajn pokud budou děcka na základní škole vědět, jak se zákony tvoří, odkud se berou a že neplují jen tak na obláčku, tak si myslím, že definice pojmů jako právní předpis, právní norma apod. úplně důležité nejsou.
Ačkoli si myslím, že je fajn pokud budou děcka na základní škole vědět, jak se zákony tvoří, odkud se berou a že neplují jen tak na obláčku, tak si myslím, že definice pojmů jako právní předpis, právní norma apod.
Reflection
[5, 6]
null
4,168
Na zahřívačku jsem zvolila procvičení slovíček spojené s házením balonku. Tato aktivita se ukázala jako nejefektivnější a jsem ráda, že alespoň něco trochu uspělo, pomáhá mi zapojit všechny. Ačkoli spočívá v naprosto jednoduchém opakování, děti si na tento způsob docela zvykly, a i žák s individuálními potřebami se lépe zapojí a mohu jej ocenit přede všemi.
Ačkoli spočívá v naprosto jednoduchém opakování, děti si na tento způsob docela zvykly, a i žák s individuálními potřebami se lépe zapojí a mohu jej ocenit přede všemi.
Other
[5, 6]
null
6,537
V úvodní hodině jsme děti seznámili s podstatou geocachingu, s prací GPS, mapami a výpočtem měřítka. Ve výkladu jsme se střídali a paní učitelka celé naše počínání pozorovala. Ačkoli to byl můj první výstup v rámci praxe, cítila jsem se uvolněně a přirozeně. Následně jsme šli do terénu. Pro děti byly nachystány tři stanoviště s drobnými geografickými úkoly. Třídu jsme rozdělili do tří skupin, aby byl jejich zážitek intenzivnější.
Ačkoli to byl můj první výstup v rámci praxe, cítila jsem se uvolněně a přirozeně.
Feeling
[5, 5]
null
3,396
Na druhou stranu by byla škoda přijít o plno výborných zážitků a zkušeností, o kterých vím, že je nikde jinde nezískám. Ačkoli učitelská praxe probíhá již pár týdnů, k učení samotnému jsem se však pořádně nedostala, protože mě skolila jedna z podzimních nemocí. Hodnotit tedy můžu pouze náslechy. Hodnocení oborů provedu jednotlivě, protože mé dojmy jsou diametrálně odlišné.
Ačkoli učitelská praxe probíhá již pár týdnů, k učení samotnému jsem se však pořádně nedostala, protože mě skolila jedna z podzimních nemocí.
Difficulty
[2, 5]
null
6,671
Už od začátku mám s jejím chováním trošku problém, ale řekla jsem si, že to zvládnu. Učebnici jsem si tedy půjčila ve fakultní knihovně a hodinu si připravila. Ačkoli zkušenosti s výukou už mám, do hodiny jsem šla s respektem. Je to nejproblémovější třída na škole, kterou navštěvuje paní z výchovného centra a snaží se ji dát dohromady.
Ačkoli zkušenosti s výukou už mám, do hodiny jsem šla s respektem.
Feeling
[5, 3]
null
5,804
V předminulém týdnu jsem zažil také hospitaci z pedagogické fakulty. Nijak jsem se jí neobával a dokonce jsem si pana doktora Jirečka během výuky ani nevšímal. Ačkoliv hospitace proběhla v 6. třídě a třídě, která platí za tu hodnější, žáci se během hodiny docela „rozjížděli“ a chvilkami bylo obtížné udržovat jejich pozornost. třídě a třídě, která platí za tu hodnější, žáci se během hodiny docela „rozjížděli“ a chvilkami bylo obtížné udržovat jejich pozornost.
Ačkoliv hospitace proběhla v 6. třídě a třídě, která platí za tu hodnější, žáci se během hodiny docela „rozjížděli“ a chvilkami bylo obtížné udržovat jejich pozornost.
Other
[5, 6]
null
5,402
Nižší ročníky jsou pro mě „děti“ a sám nevím, jestli je pro mě obtížnější se věnovat těmto studentům pouze z hlediska věku či samotného učiva. Ačkoliv jsem o 10 let starší, než současní deváťáci, tak mi jsou z hlediska všeho nejvíce blízcí. Učitelé na ZŠ si zejména na tuhle třídu nejvíce stěžují, jak je nejobtížnější tam vůbec něco naučit, ale já paradoxně je mám nejraději.
Ačkoliv jsem o 10 let starší, než současní deváťáci, tak mi jsou z hlediska všeho nejvíce blízcí.
Reflection
[3, 3]
null
4,868
Dříve bych řekla, že jeden rok nemůže hrát velkou roli a způsobovat takové odlišnosti, ale v praxi vidím, že se třídy od sebe poměrně liší. Ačkoliv jsem většinu žáků již znala (a oni mě), první dva týdny jsem až na výjimky spíše hospitovala. Bylo to hlavně proto, abych se seznámila s momentálně probíranou látkou, učebnicí, způsoby výuky a klimatem třídy. I ty třídy, které jsem navštěvovala minulý semestr, prošly určitým vývojem.
Ačkoliv jsem většinu žáků již znala (a oni mě), první dva týdny jsem až na výjimky spíše hospitovala.
Experience
[5, 6]
null
5,592
Skoro čtvrt hodiny jsem nemohl uvést do chodu ani za pomoci žáků a provázejícího učitele interaktivní tabuli, takže to vypadalo, že se ani k interaktivním videím nedostaneme. Ačkoliv se vyskytly tyto technické problémy, nakonec jsem vše s třídou hravě zvládnul. Jak videa, tak probrat látku, tak zahrát hry. A to jsem měl čistého času asi půl hodiny. Třída totiž disponovala úplně jiným chováním a snaživostí.
Ačkoliv se vyskytly tyto technické problémy, nakonec jsem vše s třídou hravě zvládnul.
Experience
[6, 4]
null
2,496
Velkou roli v této situaci hraje také společnost, v jejímž rámci nemají učitelé moc růžové postavení. Základním faktorem je určitě platové ohodnocení. Ať chceme či nechceme, každý z nás si musí v životě vydělat na bydlení, potraviny, oblečení a další nutné výdaje. Dokud však bude profese pedagoga tak silně finančně podhodnocená, má se cenu divit, kdo v současnosti na školách učí nebo jaké osoby vykonávají funkci asistentů apod. ?
Ať chceme či nechceme, každý z nás si musí v životě vydělat na bydlení, potraviny, oblečení a další nutné výdaje.
Belief
[3, 5]
null
2,451
Co rodiče? Co učitelé? Jestli se to řeší či neřeší? Jestli to žákovi dávají nějak najevo. No přece být to moje dítě, tak to řeším. Ať je to jakkoliv, tak i doma musí být žák cítit. A překvapivě to škola i řešila s rodiči, protože tohle byla moje první otázka po hodině na paní učitelku. A přece rodiče to mají řešit nejvíce.
Ať je to jakkoliv, tak i doma musí být žák cítit.
Belief
[5, 1]
null
1,048
Ať si každý připraví otázku nebo aspoň nějaké téma do další hodiny, které by chtěli probírat, a že teda hodinu uzpůsobí tomu, jakAť si každý připraví otázku nebo aspoň nějaké téma do další hodiny, které by chtěli probírat, a že teda hodinu uzpůsobí tomu, jak by je to bavilo. je baví nebo zajímá. Přesně takhle bych chtěla jednou učit občanku, to co je bude bavit, ne protože tohle musí probírat.
Ať si každý připraví otázku nebo aspoň nějaké téma do další hodiny, které by chtěli probírat, a že teda hodinu uzpůsobí tomu, jak by je to bavilo.
Other
[6, 4]
null
4,900
Určitě jsou ženy lepší v některých kategoriích učiva a výuky, ale chlap je něco, co na školách chybí. Ať už jde o autoritu jako takovou nebo jen příklad vzoru. Například už jen z hlediska vyučování dílen na ZŠ. Pro mě osobně je třeba daleko motivující, když takový předmět bude mít na starost muž a nikoliv žen.
Ať už jde o autoritu jako takovou nebo jen příklad vzoru.
Other
[6, 6]
null
6,852
Během týdne mám vždy jednu organizační hodinu s panem ředitelem. V této si povídáme o věcech týkajících se fungování chodu školy. Ať už jde o oblast personální, managementu, ŠVP, klasifikace, elektronického systému aj. Mám prostor se na cokoliv zeptat, a stejně tak u svého provázejícího učitele Petra.
Ať už jde o oblast personální, managementu, ŠVP, klasifikace, elektronického systému aj.
Other
[5, 5]
null
1,873
Ovšem již dneska jsem měla zajímavou zkušenost s kolísáním učitelčiny autority. Jeden student údajně, podle učitelky, nemá rád jakýkoli pohyb. Ať už se jedná o sebemenší úkol – smazání tabule, vstávání od stolu apod. Nicméně když jsem byla přítomna, neměl s vykonáváním těchto úkonů žádný problém.
Ať už se jedná o sebemenší úkol – smazání tabule, vstávání od stolu apod.
Other
[6, 6]
null
2,495
Možná, že bude rád a nebude tolik vykřikovat. Každopádně za zkoušku to stojí. Když jsem o tom uvažovala dál, uvědomila jsem si, že vlastně vždy mluvil o tématu. Ať už se mnou, nebo s ostatními žáky, nevzpomínám si, že by se bavil o něčem mimo, jak to většinou dělají běžně vyrušující žáky. Rovněž mi řekla důvod, proč byla dívka dnes tak ospalá. Prý má psychické problémy, neustále je nešťastně zamilovaná a povětšinou má krk od „cucfleků“.
Ať už se mnou, nebo s ostatními žáky, nevzpomínám si, že by se bavil o něčem mimo, jak to většinou dělají běžně vyrušující žáky.
Reflection
[5, 3]
null
2,546
Přitom se v naší lidové hudbě vyskytuje tolik jiných písní, které by se dětem dobře zpívaly. Až budu jednou se svými studenty chodit na tuto soutěž, rozhodně se budu snažit vybírat méně známé lidové písně. V pátek mě čekalo moje první samostatná výuka. Zpracovala jsem si prezentaci s odkazy na videa, dále taky body percussion k písničkám, které žáci zpívají spolu s CD.
Až budu jednou se svými studenty chodit na tuto soutěž, rozhodně se budu snažit vybírat méně známé lidové písně.
Intention
[5, 2]
null
3,190
Bylo vidět, že je to baví víc, než kdyby měli celou hodinu jen sedět v lavici, a zároveň se to tímto dobře učili. Až budu učit, ráda bych co nejvíc zapojovala v hodině žáky, abych nemluvila převážně celou hodinu jen já, ale aby se zábavnou formou a aktivním zapojením učili novou látku, která by je bavila. Myslím si totiž, že žáci učitele nevnímají zdaleka tak moc, jak se vnímá učitel sám. Těším se na další zážitky ve škole a na vlastní výuku.
Až budu učit, ráda bych co nejvíc zapojovala v hodině žáky, abych nemluvila převážně celou hodinu jen já, ale aby se zábavnou formou a aktivním zapojením učili novou látku, která by je bavila.
Intention
[6, 4]
null
3,666
Ach ouvej. Až budu velká, chci propojovat předměty. KZ to u češtiny (literatury) a dějepisu aspoň trochu funguje. A s jazykem se dá propojit cokoliv, stačí chtít. ) Je konec.
Až budu velká, chci propojovat předměty.
Intention
[5, 3]
null
423
Nikdy tohle neklapne, ale když si něco vezmu z toho, jak učitelka realizuje svojí výuku a funguje to, tak v tom je něco správně. Až budu vyučovat já, můžu to přece pojmout úplně jinak.
Až budu vyučovat já, můžu to přece pojmout úplně jinak.
Belief
[3, 5]
null
5,076
Až dnes při psaní tohoto deníku mne napadlo, že bych udělala nějakou třídnickou hodinu s tématem vztahy ve třídě.
Až dnes při psaní tohoto deníku mne napadlo, že bych udělala nějakou třídnickou hodinu s tématem vztahy ve třídě.
Reflection
[2, 3]
null
2,319
Přijde mi, jako by si spolu ani nikde nesedly a neřekly si společně, co budou po sobě v hodinách chtít, jak by měla vypadat jejich spolupráce a podobně. Až já budu jednou učit a budu ve třídě asistentku mít, rozhodně to udělám, budu jí brát jako plnohodnotného partnera a budeme společně spolupracovat a vzájemně se nerušit. Taky se začínám docela orientovat, všichni (praktikanti a učitelé) jsme si našli svůj rytmus, jak pracovat a vzájemně se tolerovat v tom extrémně malém prostoru celé školy.
Až já budu jednou učit a budu ve třídě asistentku mít, rozhodně to udělám, budu jí brát jako plnohodnotného partnera a budeme společně spolupracovat a vzájemně se nerušit.
Intention
[5, 2]
null
3,289
Dále jsem jim pustila ukázky od jiných autorů, jiných období, kteří ale zpracovávali stejné téma, a opět jsme srovnávali a analyzovali, v čem se liší, či naopak shodují. Až mě překvapilo, jak se žáci zapojovali a aktivně spolupracovali.
Až mě překvapilo, jak se žáci zapojovali a aktivně spolupracovali.
Feeling
[5, 5]
null
2,427
Že to určitě zvládnu. Poté začaly vzpomínat, že také měly nervy na praxi. Musím říct, že mě to trochu uklidnilo. A samotná výuka?Až na jednu třídu, která se více bavila a bohužel jsem nevěděla, jak to udělat, aby se neustále nebavily. Dopadla lépe, než jsem čekala. Žáci z deváté třídy hru hrály a neměly žádné připomínky.
Až na jednu třídu, která se více bavila a bohužel jsem nevěděla, jak to udělat, aby se neustále nebavily.
Difficulty
[6, 3]
null
1,603
Didaktický kroužek probíhal podobným způsobem. Až na to, že zde měla žáků víc a všichni k ní chodili dobrovolně na popud rodičů. Ve druhém deníku začnu hned problémem. Při dlouhodobějším projektu, který děláme s žáky ve škole, nám neustále zasahují různé akce školy do harmonogramu práce.
Až na to, že zde měla žáků víc a všichni k ní chodili dobrovolně na popud rodičů.
Other
[4, 6]
null
3,132
Až přijde čas a já předstoupím před tuhle třídu, kde dělám náslechy, chci to udělat jinak a chci, aby z toho měly trochu jiný zážitek, a hlavně já chci mít dobrý pocit, že jsem to zkusila v hodině jinak než ostatní a i když to nevyjde, a bude to totální katastrofa, budu se sice nějakou dobu shazovat a říkat si, že na to nemám, ale jak se říká cvik je železná košile a bez praxe to přece nejde. Prostě když to nevyjde napoprvé, odnesu si nějaké poznatky z té hodiny, co bylo špatně, co nefungovalo a co mám udělat jinak.
Až přijde čas a já předstoupím před tuhle třídu, kde dělám náslechy, chci to udělat jinak a chci, aby z toho měly trochu jiný zážitek, a hlavně já chci mít dobrý pocit, že jsem to zkusila v hodině jinak než ostatní a i když to nevyjde, a bude to totální katastrofa, budu se sice nějakou dobu shazovat a říkat si, že na to nemám, ale jak se říká cvik je železná košile a bez praxe to přece nejde.
Intention
[3, 6]
null
3,186
Snad to bude příště lepší. Až tento semestr jsem si uvědomila, kolik zodpovědnosti přináší práce učitele.
Až tento semestr jsem si uvědomila, kolik zodpovědnosti přináší práce učitele.
Learning
[3, 5]
null
4,040
Samozřejmě vím, že barvičky dělají hodně a je dobré je používat, ale nejsem na ně zvyklá. Takže poučení zní, barvičky, barvičky,BARVIČKY! Na konci hodiny nás už tlačil čas a já poslední příklad stihla jen vysvětlit tak, aby ho byli schopni doma dopočítat. dopočítat. Když jsem se bavila s p. uč. říkala, že s druhou skupinou dopadli úplně stejně. Přijde mi, že žiji ve dvou vesmírech.
BARVIČKY! Na konci hodiny nás už tlačil čas a já poslední příklad stihla jen vysvětlit tak, aby ho byli schopni doma dopočítat.
Experience
[5, 3]
null
679
C, opět na český jazyk. Tato třída je přímo kmenovou mojí provázející učitelky. Již během přestávky, kdy jsme dozorovaly na chodbě, chodili žáci z této třídy za učitelkou. Barvitě jí vykládali, jak se měli o víkendu. Z toho usuzuji, že je ve třídě oblíbená, má k žákům moc pěkný vztah. Nicméně jsem byla i svědkem řešení kázeňského problému.
Barvitě jí vykládali, jak se měli o víkendu.
Other
[6, 5]
null
6,685
Není lepší, aby si děti užívaly volnosti a byly tvůrčí? Nebo má učitel dbát na veškeré formální stránky zpěvu?Bavila jsem se na toto téma s panem provázejícím učitelem, kterého mám na český jazyk (také učí HV, ale má jen jednu hodinu týdně).
Bavila jsem se na toto téma s panem provázejícím učitelem, kterého mám na český jazyk (také učí HV, ale má jen jednu hodinu týdně).
Experience
[3, 4]
null
3,099
Cílem bylo, aby studenti po přečtení dvou recenzí dovedli sami definovat jazykové prostředky, které se v tomto slohovém útvaru nacházejí. Bavila jsem se o tom i s provázejícím učitelem, že kdybych sama udělala hodinu, do cílů bych dala asi víc věcí.
Bavila jsem se o tom i s provázejícím učitelem, že kdybych sama udělala hodinu, do cílů bych dala asi víc věcí.
Reflection
[4, 4]
null
5,078
Kromě toho že občas mluvil o žácích ne úplně vhodně mi přišel jako fajn chlap. Bavili jsme se spolu o výuce informatiky, o jeho stylu učení a o počítačové grafice. Vzhledem k tomu, že pan učitel neuznává náslechy, mi oznámil že příští hodinu už odučím já.
Bavili jsme se spolu o výuce informatiky, o jeho stylu učení a o počítačové grafice.
Experience
[4, 5]
null
169
Téměř nikdo nerozuměl tomu, jak názvosloví tvořit. Myslela jsem si, že to bylo mnou, že jsem jim to špatně vysvětlila. Bavily jsme se o tom i s provázející učitelkou, ale ta mě ujišťovala, že jsem nikde žádnou chybu neudělala, že se prostě jedná o velmi slabou třídu, která má problémy i ve spoustě jiných předmětů. Naštěstí jsem se o tom sama přesvědčila v paralelní třídě. Při vysvětlování jsem postupovala úplně stejným způsobem a žáci vše pochopili asi na třetím příkladu.
Bavily jsme se o tom i s provázející učitelkou, ale ta mě ujišťovala, že jsem nikde žádnou chybu neudělala, že se prostě jedná o velmi slabou třídu, která má problémy i ve spoustě jiných předmětů.
Perspective
[3, 4]
null
2,408
Baví mě to!Baví mě ta práce s žáky, kdy jim mohu předávat různé poznatky, vědomosti, zkušenosti, povídat si s nimi a podílet se na jejich vývoji.
Baví mě to!
Feeling
[4, 4]
null
5,026
Podmínky výuky byly těžké. Tak mě hospitace z fakulty bude čekat v příštím semestru, dám si na to pozor. Beru to tak, že mě ta špatná zkušenost snad jenom posílí, a teď si budu o poznání více vážit toho, když jsou děti ve škole tak skvělé, jako jsem zažíval předtím. V rámci praxe jsem se dostala do různých ročníků. Nejvíc mě ovšem zasáhla a v paměti utkvěla třída 8. B.
Beru to tak, že mě ta špatná zkušenost snad jenom posílí, a teď si budu o poznání více vážit toho, když jsou děti ve škole tak skvělé, jako jsem zažíval předtím.
Belief
[3, 6]
null
3,407
Když se připravuji na tyto hodiny, trvá mi velmi dlouho, než dám dohromady přípravu, se kterou bych byla spokojena. Beru tuto část jako nutné zlo, kterým musím projít, než dojdu do bodu, ve kterém mě hodiny dějepisu začnou bavit (doufám, že to bude stejné jako s českým jazykem, kdy mé „nechtění“ změnilo ve chvíli, kdy jsem začala stabilně učit).
Beru tuto část jako nutné zlo, kterým musím projít, než dojdu do bodu, ve kterém mě hodiny dějepisu začnou bavit (doufám, že to bude stejné jako s českým jazykem, kdy mé „nechtění“ změnilo ve chvíli, kdy jsem začala stabilně učit).
Belief
[5, 3]
null
3,722
Nicméně jeho výklad se opírá pouze o suchou četbu z učebnice či klasickou frontální výuku. Bez PowerPointu, bez obrázků, bez knih, bez replik. . . Postrádala jsem také dostatečný úvod tématu a na závěr krátkou rekapitulaci nejdůležitějších bodů, které by si děti měly zapamatovat. Atmosféra ve třídě byla odpovídající. Děti byly nesoustředěné.
Bez PowerPointu, bez obrázků, bez knih, bez replik...
Other
[4, 6]
null
1,384
Zklamání a zároveň nadšení. Tak přesně takhle bych označila svoje první odučené hodiny na praxi. Bezmoc jsem nejvíce pociťovala u žáků osmého a devátého ročníku.
Bezmoc jsem nejvíce pociťovala u žáků osmého a devátého ročníku.
Feeling
[6, 6]
null
2,756
Mimo to jsem také slyšela řev paní asistentky, která ve třídě působí. (vsuvka: Pocity?Bezva, jdu do vyučování opožděně, nezvládla jsem to, jak bude vypadat asi celá hodina, co si pomyslí paní asistentka, hlavně klid, ty to zvládneš, jen pokračuj ke třídě).
Bezva, jdu do vyučování opožděně, nezvládla jsem to, jak bude vypadat asi celá hodina, co si pomyslí paní asistentka, hlavně klid, ty to zvládneš, jen pokračuj ke třídě).
Feeling
[2, 2]
null
1,620
Ano, já byla taky velmi upovídaná, když se zpětně podívám na sebe, ale tohle bych si nikdy nedovolila. Je to dobou či výchovou, že jsou děti tak neukázněné?Bije mi srdce, zvyšuje se mi tlak a jsem nervózní. Honí se mi hlavou, zda mám zůstat sedět a hodinu přečkat nebo bych měla zakročit. Už to dál nevydržím.
Bije mi srdce, zvyšuje se mi tlak a jsem nervózní.
Feeling
[7, 5]
null